Efekat Anđeline Džoli je stvaran i daje rezultate

Index.hr
Efekat Anđeline Džoli je stvaran i daje rezultate

Broj žena koje su se odlučile na pretrage nakon što je američka glumica Anđelina Džoli prošle godine objavila da se zbog sprečavanja raka dojke podvrgnula obostranoj mastektomiji udvostručio se, pokazalo je naučno istraživanje koje je sprovedeno u Velikoj Britaniji, prenosi BBC.

Glumica je objavila prošlog maja kako se odlučila za operativni zahvat nakon što joj je rečeno da ima 87 posto izgleda za razvoj bolesti zbog visoko rizičnih gena.

Naučnici procjenjuju da je oko pet posto karcinoma dojke nasledno.

"Učinak Anđeline Džoli dugotrajan je i globalan i čini se da se u skladu s tim povećao broj odlazaka u klinike", kazao je vođa istraživanja profesor Garet Evans sa Univerziteta u Mančesteru.

Naučnici su proučili broj posjeta genetskim centrima i klinikama u Britaniji nakon što je vijest o njenim operacijama obišla svijet i nakon što je ona pozvala žene da se testiraju na visoko rizične gene.

U odnosu na 2012. u junu i julu 2013. broj odlazaka na genetska savjetovanja i testiranja više se nego udvostručio, utvrdili su naučnici.

Rezultati istraživanja objavljeni su u časopisu "Breas Cancer Research" i pokazuju da je udvostručeni broj zabilježen i u razdoblju od avgusta do oktobra 2013. u odnosu na isto razdoblje 2012.

"To što je Anđelina Džoli objavila da ima BRCA 1 mutaciju i da se podvrgnula zahvjatu je vjerovatno imalo snažniji učinak od objava drugih zvezda zbog njenog imidža snažne i glamurozne žene", kaže Evans.

"To je možda umanjilo strahove pacijentkinja od gubitka seksualnog identiteta i ohrabrilo one koje prije toga nisu razmišljale o genetskom testiranju".

Mali broj karcinoma dojke, oko pet posto, rezultat je naslijeđivanja visoko rizičnih gena BRCA 1, BRCA 2 i TP 53.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana