Ефекат Анђелине Џоли је стваран и даје резултате

Index.hr
Ефекат Анђелине Џоли је стваран и даје резултате

Број жена које су се одлучиле на претраге након што је америчка глумица Анђелина Џоли прошле године објавила да се због спречавања рака дојке подвргнула обостраној мастектомији удвостручио се, показало је научно истраживање које је спроведено у Великој Британији, преноси BBC.

Глумица је објавила прошлог маја како се одлучила за оперативни захват након што јој је речено да има 87 посто изгледа за развој болести због високо ризичних гена.

Научници процјењују да је око пет посто карцинома дојке наследно.

"Учинак Анђелине Џоли дуготрајан је и глобалан и чини се да се у складу с тим повећао број одлазака у клинике", казао је вођа истраживања професор Гарет Еванс са Универзитета у Манчестеру.

Научници су проучили број посјета генетским центрима и клиникама у Британији након што је вијест о њеним операцијама обишла свијет и након што је она позвала жене да се тестирају на високо ризичне гене.

У односу на 2012. у јуну и јулу 2013. број одлазака на генетска савјетовања и тестирања више се него удвостручио, утврдили су научници.

Резултати истраживања објављени су у часопису "Breas Cancer Research" и показују да је удвостручени број забиљежен и у раздобљу од августа до октобра 2013. у односу на исто раздобље 2012.

"То што је Анђелина Џоли објавила да има BRCA 1 мутацију и да се подвргнула захвjату је вjероватно имало снажнији учинак од објава других звезда због њеног имиџа снажне и гламурозне жене", каже Еванс.

"То је можда умањило страхове пацијенткиња од губитка сексуалног идентитета и охрабрило оне које прије тога нису размишљале о генетском тестирању".

Мали број карцинома дојке, око пет посто, резултат је наслијеђивања високо ризичних гена BRCA 1, BRCA 2 и TP 53.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана