Edib Buljubašić: Prijete mi ubistvom zbog istine

G. MAUNAGA
Edib Buljubašić: Prijete mi ubistvom zbog istine

BANjA LUKA, ZENICA - Naredbe za strijeljanje Srba u koncentracionom logoru "Dretelj" izdavao sam Džekiju Arklovu po naređenju komandanta tog logora kapetana Ivana Petrušića, a Petrušiću je te naredbe izdavao pukovnik Ivica Primorac, osnivač tog logora, izjavio je svjedok i optuženi u predmetu "Dretelj" Edib Buljubašić.

Buljubašić je, kao poručnik Hrvatskih oružanih snaga (HOS), bio zamjenik komandanta logora "Dretelj" sredinom 1992. godine. Javno je priznao da je tada izdao naređenje za strijeljanje dva srpska logoraša, civile Božu Balabana i Jovu Pejanovića.

- Uskoro će iz Norveške stići tužilac. Biću svjedok norveškom i švedskom tužilaštvu u predmetu "Dretelj". U tim zemljama su pomoću mojih informacija uhapšeni Ahmed Makitan, Mirsad Repak i Džeki Arklov, državljani tih zemalja koji su učestvovali u zločinima u "Dretelju" - kaže Buljubašić.

Dodaje i da zahtijeva premještaj iz KPZ Zenica. Kaže da mu javno prijete bivši ratni drugovi jer govori istinu.

- Razlog za prijetnje ubistvom je i to  što posjedujem dokumente iz logora "Dretelj". Pritiske imam i zato što znam sve podatke o ubistvu generala HOS-a Blaža Kraljevića na punktu Krivodol 9. avgusta 1992. godine - kaže Buljubašić.  

On ističe da u Sarajevu i u Tužilaštvu BiH odavno pokušavaju da sakriju sve dokaze do kojih je došao tužilac Jude Romano u radu s njim na slučaju "Dretelj".

"Glas Srpske" je objavio da je Buljubašić izjavio da je bivši glavni tužilac Tužilaštva BiH Marinko Jurčević iz spisa o tom predmetu sklonio važne dokumente i izjave svjedoka. On je rekao da je Jurčević pokušao da predmet "Dretelj" stavi "ad akta".

- Usporavao ga je maksimalno, tako da je istraga u predmetu "Dretelj" više napredovala u Švedskoj i Norveškoj, nego u Sarajevu - rekao je Buljubašić.

Novi glavni tužilac Tužilaštva BiH Milorad Barašin nastoji da aktivira predmet, rekao je Buljubašić, ali mu to teško polazi za rukom zbog onog što je radio Jurčević. U Tužilaštvu BiH demantovali su ovu Buljubašićevu tvrdnju, navodeći da nije bilo zastoja u predmetu "Dretelj".

Zaprepašćeni Norvežani

 Edib Buljubašić kaže da ga je u KPZ Zenica, gdje izdržava kaznu za ranije počinjena krivična djela, posjetila Norveška državna televizija - NRK.

- Pitali su me i dokle je u tom procesu stiglo Tužilaštvo BiH. Bili su zaprepašćeni odgovorom da još niko nije priveden niti optužen - kaže Buljubašić.  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana