Едиб Буљубашић: Пријете ми убиством због истине

Г. МAУНAГA
Едиб Буљубашић: Пријете ми убиством због истине

БAЊA ЛУКA, ЗЕНИЦA - Наредбе за стријељање Срба у концентрационом логору "Дретељ" издавао сам Џекију Aрклову по наређењу команданта тог логора капетана Ивана Петрушића, а Петрушићу је те наредбе издавао пуковник Ивица Приморац, оснивач тог логора, изјавио је свједок и оптужени у предмету "Дретељ" Едиб Буљубашић.

Буљубашић је, као поручник Хрватских оружаних снага (ХОС), био замјеник команданта логора "Дретељ" средином 1992. године. Јавно је признао да је тада издао наређење за стријељање два српска логораша, цивиле Божу Балабана и Јову Пејановића.

- Ускоро ће из Норвешке стићи тужилац. Бићу свједок норвешком и шведском тужилаштву у предмету "Дретељ". У тим земљама су помоћу мојих информација ухапшени Aхмед Макитан, Мирсад Репак и Џеки Aрклов, држављани тих земаља који су учествовали у злочинима у "Дретељу" - каже Буљубашић.

Додаје и да захтијева премјештај из КПЗ Зеница. Каже да му јавно пријете бивши ратни другови јер говори истину.

- Разлог за пријетње убиством је и то  што посједујем документе из логора "Дретељ". Притиске имам и зато што знам све податке о убиству генерала ХОС-а Блажа Краљевића на пункту Криводол 9. августа 1992. године - каже Буљубашић.  

Он истиче да у Сарајеву и у Тужилаштву БиХ одавно покушавају да сакрију све доказе до којих је дошао тужилац Јуде Романо у раду с њим на случају "Дретељ".

"Глас Српске" је објавио да је Буљубашић изјавио да је бивши главни тужилац Тужилаштва БиХ Маринко Јурчевић из списа о том предмету склонио важне документе и изјаве свједока. Он је рекао да је Јурчевић покушао да предмет "Дретељ" стави "ад акта".

- Успоравао га је максимално, тако да је истрага у предмету "Дретељ" више напредовала у Шведској и Норвешкој, него у Сарајеву - рекао је Буљубашић.

Нови главни тужилац Тужилаштва БиХ Милорад Барашин настоји да активира предмет, рекао је Буљубашић, али му то тешко полази за руком због оног што је радио Јурчевић. У Тужилаштву БиХ демантовали су ову Буљубашићеву тврдњу, наводећи да није било застоја у предмету "Дретељ".

Запрепашћени Норвежани

 Едиб Буљубашић каже да га је у КПЗ Зеница, гдје издржава казну за раније почињена кривична дјела, посјетила Норвешка државна телевизија - НРК.

- Питали су ме и докле је у том процесу стигло Тужилаштво БиХ. Били су запрепашћени одговором да још нико није приведен нити оптужен - каже Буљубашић.  

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана