ЕУ шаље упитник до краја године

Маријана Миљић
ЕУ шаље упитник до краја године

Сарајево - Европска комисија требало би да до краја године достави упитник на који власти у БиХ морају дати веома прецизне одговоре на основу којих ће бити процијењено да је заслужила статус кандидата за чланство у ЕУ, кажу у Дирекцији за европске интеграције БиХ.

Ова институција је обавила припреме за одговарање на упитник како би институције које ће припремати одговоре што спремније дочекале овај задатак.

- Направили смо листу потенцијалних питања на основу анализе упитника сусједних земаља. Листа је прослијеђена институцијама на свим нивоима, а доступна је и на нашој веб страници. У октобру смо одржали конференције у вези са упитником у Сарајеву, Мостару, Бањалуци и Брчком за представнике институција са свих нивоа власти. Око 600 учесника имало је прилику да сагледа о ком се обиму посла ради, а добили су и информације о методологији и алатима важним за успјех овог посла - рекла је портпарол Дирекције за европске интеграције Марина Каваз-Сиручић и додала да је формирана и листа потенцијалних прописа које БиХ треба да достави Европској комисији.

Рок за одговарање на упитник дефинисаће Европска комисија и он ће бити познат када стигну питања.

- Државе у региону имале су од два до четири и по мјесеца да одговоре на питања. Европска комисија послије анализе одговора може доставити додатна питања. Све државе у региону добијале су од 200 до 600 додатних питања, па се може претпоставити да ће та пракса бити примијењена и у случају БиХ - навела је Каваз-Сиручић и додала да ће изазов у одговарању на упитник бити обезбјеђивање једног одговора на једно питање.

Још није познато ни колико ће питања бити у упитнику и он је варирао и у сусједним земљама које су прошле тај пут, али је у сваком случају мјерен хиљадама. За сада је познато да упитник третира политичке и економске критеријуме, слободно кретање робе, радника и капитала, јавне набавке, привредно право, интелектуално власништво, политику конкуренције, финансијске услуге, пољопривреду, сигурност хране и десетине других области.

- Упитником су обухваћене и области ветеринарске и фитосанитарне политике, рибарство, енергија, опорезивање, економска и монетарна политика, статистика, социјална политика и запошљавање, индустријска политика, мало и средње предузетништво, транспорт, регионална политика, правосуђе, заштита потрошача, образовање и култура, природа - казала је Каваз-Сиручић.

Комисија

Савјет министара БиХ је на приједлог Дирекције за европске интеграције недавно формирао Комисију за европске интеграције.

Циљ успостављања комисије је обезбјеђење опште, оперативне и методолошке координације рада надлежних институција на свим нивоима власти у БиХ ради постизања што вишег степена свеобухватности у процесу европских интеграција.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана