ЕУ пријети БиХ трговинским санкцијама

Марина Чигоја
ЕУ пријети БиХ трговинским санкцијама

Сарајево - Европска комисија предузела је кораке у правцу суспензије одређених трговинских повластица за БиХ уколико прилагођавање Споразума о стабилизацији и придруживању са ЕУ (ССП) не буде окончано до краја 2015. године, саопштено је јуче из Делегације Европске уније у БиХ.

Суштина захтјева ЕУ јесте да Хрватској, а тиме и цијелој ЕУ, буде омогућен бесцарински увоз производа које је у БиХ увозила док није постала чланица ЕУ, што би нанијело огромну штету БиХ, прије свега пољопривредној производњи.

У Делегацији ЕУ у БиХ наводе да се не захтијева од БиХ да додијели Хрватској исте бенефиције које је имала према правилима регионалног трговинског споразума CEFTA.

- Ако је БиХ одобрила годишњу квоту од 1.000 тона производа за слободан увоз из ЕУ, а бесцарински увоз из Хрватске у складу са правилима CEFTA износио је 100 тона, нова квота за бесцарински увоз из проширене ЕУ износи 1.100 тона - истичу у Делегацији ЕУ.

Додаје се да се такве квоте додјељују према редослиједу подношења захтјева тако да било која чланица ЕУ, не нужно Хрватска, може уживати користи нових квота.

- Наглашавамо да се оваква адаптација ради са обостраним повећањем квота и стога тврдње о неправедности квота на штету БиХ иду у погрешном правцу - истакли су у Делегацији ЕУ у БиХ.

Шеф преговарачког тима БиХ са ЕУ Драгиша Мекић каже да приједлог Европске комисије у вези са санкцијама треба да усвоји Европски парламент и да ће се о томе још разговарати. Казао је да би БиХ имала много мању штету када би јој ЕУ укинула повластице, него у случају да омогући бесцарински увоз Хрватској.

- Уколико би нам укинули повластице, штета на годишњем нивоу износила би око 40 милиона КМ, док би омогућавање бесцаринског увоза Хрватској имало далеко веће посљедице и то не само директне, него и индиректне које би се огледале у смањењу производње - рекао је Мекић.

Казао је да је БиХ спремна на техничко прилагођавање, али квота које се налазе у споразуму.

- Проблем је то што они траже да се квоте одреде за производе који нису у споразуму, а који су били дио традиционалне трговине са Хрватском будући да је она као чланица CEFTA споразума имала потпуно отворено тржиште БиХ - нагласио је Мекић.

Споразум

Коментаришући наводе из Делегације ЕУ у БиХ да је њихова методологија за прилагођавање ССП-а на основу традиционалне трговине прихваћена од свих држава западног Балкана осим БиХ, Драгиша Мекић је рекао да су остале земље отвориле тржиште за сву робу умањењем царина или увођењем квота.

- Ми за одређен број производа, прије свега пољопривредних, нисмо ни преговарали и договорили смо са Европском комисијом да они до уласка БиХ у ЕУ буду у пуној царинској заштити. Зато сматрамо да нам ЕУ не може тражити то што нема у Споразуму јер то није техничко прилагођавање, већ нови споразум - казао је Мекић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана