ЕУ појачава напоре према западном Балкану

Срна
ЕУ појачава напоре према западном Балкану

Бањалука - Стручни савјетник за питања региона и градова у земљама проширења ЕУ и политику сусједства Уније Франц Шаусбергер рекао је да ЕУ, упркос многим другим проблемима, појачава напоре према западном Балкану и жели да пошаље сигнал земљама региона да је њихова будућност у ЕУ, ако оне то желе.

Говорећи о расположењу у Европској комисији о наставку проширења на западни Балкан и контрадикторним информацијама о томе, Шаусбергер је рекао да се мора направити разлика између Европске комисије и неких земаља чланица.


"Мислим да је Европска комисија веома позитивна, али, наравно, Европска комисија треба да буде сигурна да су одређени предуслови, које земље западног Балкана треба да испуне да би се прикључиле ЕУ, постигнути", рекао је Шаусбергер за "Независне новине".

Он је нагласио да није довољно да се само постигне споразум са ЕУ, него и да се то реализује, што "ипак зависи од земаља западног Балкана".

Шаусбергер је рекао да све промјене треба урадити, не због ЕУ и Европске комисије, већ због земаља којих се оне тичу, не због политичара тих земаља него због народа који у њима живи јер ће те реформе одређене земље довести ближе европским стандардима.

"Ријеч је о користима, бенефитима које има комплетно друштво, посебно млади. Али, немојте мислити да постоји било какав притисак од Европске комисије према некој земљи. То није случај. Јер ви, ваша земља, то радите због себе и нико није присиљен да се прикључи. Али, ако ви то желите, онда треба да испуните услове", истакао је Шаусбергер.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана