ЕУ оборила БиХ са десет јединица

nezavisne.com
ЕУ оборила БиХ са десет јединица

Бањалука - Када би се мишљење Европске комисије оцјењивало на начин како се оцјењују ђаци у школи, Босна и Херцеговина би морала понављати годину, с обзиром на то да има чак десет јединица.

Наиме, с обзиром на то да је у бх. јавности протеклих дана након представљања мишљења Европске комисије било доста конфузије и неразумијевања у вези с оцјеном коју је земља добила из Брисела, контактирали смо неколико добро упућених саговорника на који начин би било најбоље грађанима представити какав је успјех постигнут у европским интеграцијама.

Речено нам је да би се на сваком мјесту у мишљењу гдје се помиње “рана фаза” напретка тај израз могао замијенити оцјеном недовољан. Фраза одређени ниво спремности би се могла превести као двојка, док би фраза умјерени ниво спремности била најближа оцјени добар, односно тројци. Четворке и петице, односно прилично спреман и припремљен, БиХ у овом мишљењу није добила.

Објашњено нам је да се позитивне оцјене које су изрекли европски представници који су мишљење представили у Сарајеву односе на чињеницу да је БиХ мишљење добила у овој фази, с обзиром на то да је могло да се деси да његово представљање буде одгођено, што би значило додатно кашњење у европским интеграцијама.

“Уколико би БиХ формирала власт и показала спремност да жели да ради на уклањању проблема, то би на Европском савјету у октобру могло бити протумачено као позитиван корак, што би могло убрзати европски пут. У том смислу, мишљење је позитивна ствар за земљу”, објашњено нам је.

Ако бисмо оцјену дали у описном облику, Европска комисија нам је поручила да нисмо испунили критеријуме са Европског савјета у Копенхагену, који се односе на гаранције демократије, владавине права, заштиту људских права и заштиту мањина.

“У том смислу, БиХ треба да посвети значајне напоре да испуни ове критеријуме кроз јачање институција”, наведено је у тексту мишљења.

У дијелу који се односи на економске критеријуме оцијењено је да је БиХ досегла “одређени ниво” макроекономске стабилности, те да је потребно да убрза процес доношења одлука, да поправи пословно окружење, те да допринесе већој транспарентности јавног сектора.

Један од најважнијих разлога за овако лошу оцјену је чињеница да БиХ и даље није успоставила административна тијела која би требало да се баве имплементацијом правне стечевине ЕУ, а тијела попут Савјета за конкурентност и Савјета за државну помоћ, како је истакнуто у мишљењу, функционишу на начин који није компатибилан са Споразумом о стабилизацији и придруживању.

Како нам је објашњено, БиХ никако не иде на руку чињеница да су многе земље унутар ЕУ, посебно Француска, спремне да привремено зауставе процес проширења док се сама ЕУ унутар себе не реформише. Француска је, како нам је речено, и даље опредијељена за наставак проширења, али да процес проширења користи као адут унутар Европског савјета како би остале земље привољела да се активније заложе за реформу ЕУ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана