EU neće sankcije, Dodik će zatražiti reviziju

Vedrana Kulaga
EU neće sankcije, Dodik će zatražiti reviziju

Banjaluka - Evropska unija za sada se neće priključiti sankcijama koje su SAD izrekle predsjedniku RS Miloradu Dodiku, koji je najavio da će od nove američke administracije na čelu sa novoimenovanim predsjednikom Donaldom Trampom zatražiti reviziju odluke njihovih prethodnika.

U Briselu je u četvrtak uveče, prema navodima federalnih medija koji se pozivaju na diplomatske izvore, održan sastanak grupe diplomata članica EU na kome je razgovarano o reakciji Unije na sankcije predsjedniku RS. Ti izvori ističu da nijedna članica nije predložila pridruživanje američkim sankcijama, ali i da su se usaglasili da će dalje pomno pratiti razvoj događaja u Srpskoj. Zvaničnu potvrdu ovih informacija u petak nismo uspjeli da dobijemo u sjedištu EU, a više informacija nisu imali ni u Delegaciju EU u BiH. U sjedištu misije EU u BiH su ranije rekli da, iako se restriktivne mjere trenutno aktivno ne razmatraju, institucije EU i njene članice nastavljaju da prate implikacije nepoštovanja odluka Ustavnog suda.

Dodik je u međuvremenu najavio da će od nove američke administracije zatražiti da bude revidirana odluka o sankcijama koje mu je uvela administracija na odlasku predsjednika SAD Baraka Obame.

- Novim ljudima u američkoj administraciji ću pokušati da objasnim situaciju. Ni u jednoj mojoj izjavi nema osporavanja Dejtonskog sporazuma, što je navedeno kao obrazloženje za sankcije, a o secesiji više pričaju drugi nego Srpska. U Vašington stiže nova administracija koja će očigledno morati da rješava daleko složenija pitanja nego što je moj status. Kada se to malo smiri i kada vidim ko odlučuje, pojaviću se sa zahtjevom da odluka o sankcijama bude revidirana. To ne bih činio da je ostala stara administracija, ali pošto dolaze novi ljudi biće važno da uspostavimo kontakte i odnose - rekao je Dodik.

Napomenuo je da je odluka da mu budu uvedene sankcije donesena dva dana prije odlaska američke administracije, ocijenivši da je riječ o pokazivanju mišića, a ne o nečemu što može da bude realno. U prilog tome je rekao da ga nijedan sud nikada nije osudio za kršenje zakona. Dodik je istakao i da njegova politika nikada nije bila politika sukoba i odbacio tvrdnje o navodnoj zapaljivosti priče o referendumu.

- Referendum se sprovodi u čitavom svijetu na hiljadu mjesta. Zašto mi to pravo nemamo? Zato što to muslimanima ne odgovara - kaže Dodik, dodajući da i njemu smeta inertnost muslimana kada je riječ o borbi protiv terorizma i pokriću koje daju ekstremističkim grupama.

Odgovarajući na pitanje da li će uslijediti neke oštrije mjere, Dodik je rekao da vjeruje da će američka politika biti utvrđena na novi način i da će to relaksirati probleme i dati ljudima pravo da odlučuju, a ne da im nameću šta oni misle. Dodik je istakao da ga je obradovala Trampova izjava da se njegova administracija neće obračunavati sa vladama širom svijeta, što znači da su to prethodne masovno činile.

Odluka o sankcijama objavljena je u utorak na internet stranici Kancelarije za kontrolu imovine stranaca američkog Ministarstva trezora u konsultacijama sa Stejt departmentom i podrazumijeva zamrzavanje Dodikove imovine u SAD i zabranu putovanja u SAD. Kao razlog je navedeno kršenje Dejtonskog sporazuma i nepoštovanje odluke Ustavnog suda BiH o Danu Republike, odnosno referendum na kojem su se stanovnici RS izjasnili da žele da taj praznik i dalje bude proslavljan 9. januara, iako je sud odlučio da je dio Zakona o praznicima koji to propisuje neustavan. Srpska je poslije referenduma donijela Zakon o Danu RS kojim je definisan kao sekularni praznik, s obzirom na to da je Bošnjacima smetalo što je 9. januara i krsna slava Sveti Stefan.

Poslanik PUP-a u Narodnoj skupštini RS Ilija Stevančević zatražio je da bude održana posebna sjednica parlamenta i Vlade kako bi osudili sankcije Dodiku.

Čuvanje leđa

Milorad Dodik naglasio je da je o sankcijama nekoliko puta razgovarao i sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem ističući da je njegov pristup tom slučaju racionalan.

- Rekao mi je da Srbija neće prihvatiti te sankcije. Ne želim da Srbija i Srpska imaju zbog mene problem. Ne smatram da sam Bogom dat i da treba da ostanem ovdje stotinu godina. Ovo nije moje nasljedstvo. Imam mandat još dvije godine. Ne očekujem da mi Srbija, niti bilo ko drugi čuva leđa, jer moja leđa čuva narod Srpske. Prestaću da se bavim politikom kada izgubim izbore. Više mi čuvaju leđa neki zapadnjaci nego predsjednik Rusije, a on je odličan čovjek - rekao je Dodik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana