ЕУ неће санкције, Додик ће затражити ревизију

Ведрана Кулага
ЕУ неће санкције, Додик ће затражити ревизију

Бањалука - Европска унија за сада се неће прикључити санкцијама које су САД изрекле предсједнику РС Милораду Додику, који је најавио да ће од нове америчке администрације на челу са новоименованим предсједником Доналдом Трампом затражити ревизију одлуке њихових претходника.

У Бриселу је у четвртак увече, према наводима федералних медија који се позивају на дипломатске изворе, одржан састанак групе дипломата чланица ЕУ на коме је разговарано о реакцији Уније на санкције предсједнику РС. Ти извори истичу да ниједна чланица није предложила придруживање америчким санкцијама, али и да су се усагласили да ће даље помно пратити развој догађаја у Српској. Званичну потврду ових информација у петак нисмо успјели да добијемо у сједишту ЕУ, а више информација нису имали ни у Делегацију ЕУ у БиХ. У сједишту мисије ЕУ у БиХ су раније рекли да, иако се рестриктивне мјере тренутно активно не разматрају, институције ЕУ и њене чланице настављају да прате импликације непоштовања одлука Уставног суда.

Додик је у међувремену најавио да ће од нове америчке администрације затражити да буде ревидирана одлука о санкцијама које му је увела администрација на одласку предсједника САД Барака Обаме.

- Новим људима у америчкој администрацији ћу покушати да објасним ситуацију. Ни у једној мојој изјави нема оспоравања Дејтонског споразума, што је наведено као образложење за санкције, а о сецесији више причају други него Српска. У Вашингтон стиже нова администрација која ће очигледно морати да рјешава далеко сложенија питања него што је мој статус. Када се то мало смири и када видим ко одлучује, појавићу се са захтјевом да одлука о санкцијама буде ревидирана. То не бих чинио да је остала стара администрација, али пошто долазе нови људи биће важно да успоставимо контакте и односе - рекао је Додик.

Напоменуо је да је одлука да му буду уведене санкције донесена два дана прије одласка америчке администрације, оцијенивши да је ријеч о показивању мишића, а не о нечему што може да буде реално. У прилог томе је рекао да га ниједан суд никада није осудио за кршење закона. Додик је истакао и да његова политика никада није била политика сукоба и одбацио тврдње о наводној запаљивости приче о референдуму.

- Референдум се спроводи у читавом свијету на хиљаду мјеста. Зашто ми то право немамо? Зато што то муслиманима не одговара - каже Додик, додајући да и њему смета инертност муслимана када је ријеч о борби против тероризма и покрићу које дају екстремистичким групама.

Одговарајући на питање да ли ће услиједити неке оштрије мјере, Додик је рекао да вјерује да ће америчка политика бити утврђена на нови начин и да ће то релаксирати проблеме и дати људима право да одлучују, а не да им намећу шта они мисле. Додик је истакао да га је обрадовала Трампова изјава да се његова администрација неће обрачунавати са владама широм свијета, што значи да су то претходне масовно чиниле.

Одлука о санкцијама објављена је у уторак на интернет страници Канцеларије за контролу имовине странаца америчког Министарства трезора у консултацијама са Стејт департментом и подразумијева замрзавање Додикове имовине у САД и забрану путовања у САД. Као разлог је наведено кршење Дејтонског споразума и непоштовање одлуке Уставног суда БиХ о Дану Републике, односно референдум на којем су се становници РС изјаснили да желе да тај празник и даље буде прослављан 9. јануара, иако је суд одлучио да је дио Закона о празницима који то прописује неуставан. Српска је послије референдума донијела Закон о Дану РС којим је дефинисан као секуларни празник, с обзиром на то да је Бошњацима сметало што је 9. јануара и крсна слава Свети Стефан.

Посланик ПУП-а у Народној скупштини РС Илија Стеванчевић затражио је да буде одржана посебна сједница парламента и Владе како би осудили санкције Додику.

Чување леђа

Милорад Додик нагласио је да је о санкцијама неколико пута разговарао и са премијером Србије Александром Вучићем истичући да је његов приступ том случају рационалан.

- Рекао ми је да Србија неће прихватити те санкције. Не желим да Србија и Српска имају због мене проблем. Не сматрам да сам Богом дат и да треба да останем овдје стотину година. Ово није моје насљедство. Имам мандат још двије године. Не очекујем да ми Србија, нити било ко други чува леђа, јер моја леђа чува народ Српске. Престаћу да се бавим политиком када изгубим изборе. Више ми чувају леђа неки западњаци него предсједник Русије, а он је одличан човјек - рекао је Додик.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана