ЕУ: Очекујемо да лидери БиХ што прије формирају власт

klix.ba
ЕУ: Очекујемо да лидери БиХ што прије формирају власт

Брисел - Након што је премијер Хрватске Андреј Пленковић јавност извијестио да је шефовима држава Европске уније изнио проблем према којем у ФБиХ један народ другом бира члана Предсједништва БиХ односно бољку хрватске политике звану "Жељко Комшић", затражен је став из канцеларије високе представнице ЕУ за вањску политику и сигурност Федерике Могерини.

Пленковић је, говорећи о томе како је који државник или високи званичник ЕУ реаговао на његове ставове о изборима у БиХ, споменуо да је Могерини то разумјела. Ово у уреду високе представнице ЕУ, пак, нису могли потврдити.

Маја Коцијанчич, портпарол Могеринијеве, казала је за Клиџ.ба да је Могерини своје мишљење о изборима изразила у изјави од 8.октобра.

 У наведеној заједничкој изјави Могерини и комесар за проширење ЕУ Јоханес Хан су оцијенили да су бх. грађани искористили своје демократско право и на миран начин гласали за власти које чека рад на бројним изазовима да би земља напредовала на путу ка ЕУ.

У заједничкој изјави су, такођер, изразили очекивање да ће сви политички лидери приступити процесу формирања власти истичући да је важно убрзо конституисати Дом народа Парламента ФБиХ у складу са одлукама Уставног суда БиХ.

"Сада очекујемо од свих политичких лидера да се ангажују на формирању влада на свим нивоима, да конструктивно раде заједно, у интересу грађана своје земље. Како су у понедјељак изјавили министри вањских послова ЕУ, надамо се да ћемо видјети потпуну и дјелотворну имплементацију Реформске агенде. Исто тако, и како је Савјет ЕУ истакнуло у јуну, питање изборне реформе такође треба ријешити у складу са европским стандардима. Не треба подузимати законодавне или политичке кораке који би довели до још више изазова код ријешавања пресуде "Сејдић-Финци" или других сродних пресуда", пказала је Коцијанчич за клиџ.ба.

Она је, такођер, нагласила да је на Савјету за спољне послове као и на Европском савјету закључено да ће Босна и Херцеговина у новембру бити на дневном реду сједнице шефова дипломатија ЕУ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана