EKSKLUZIVNO: Državljanstvo BiH ima i glavni obavještajac odreda El mudžahedin (II)

Goran Maunaga
EKSKLUZIVNO: Državljanstvo BiH ima i glavni obavještajac odreda El mudžahedin (II)

Sarajevo - Glavnom obavještajcu i drugom čovjeku odreda "El mudžahedin" Ajmanu Avadu, za kojeg postoje dokazi da je direktno učestvovao u napadu na Vozuću kod Zavidovića 1995. godine kad su nad Srbima počinjeni ratni zločini, nikada nije oduzeto državljanstvo BiH.

On se nalazi na spisku bezbjednosnih agencija na kojem je 741 lice afroazijskog porijekla kojima državljanstva BiH nisu oduzeta iako su ih dobili na osnovu lažnih podataka i postoje dokazi da su tokom rata u BiH činili zločine, te da su povezani s terorizmom.

Avad živi u Zenici, gdje vodi organizaciju "Ensarije". U njegovom dosijeu je navedeno da je rođen 1. aprila 1964. godine u Siriji, a da je jedinstveni matični broj dobio u CSB Zenica 16. novembra 1995. godine. Tada je načelnik CSB Zenica bio Šefik Džaferović, sadašnji predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta BiH i visoki funkcioner SDA.

- Na osnovu toga, šef odjeljenja u CSB Sarajevo Mirsada Beganović-Žutić 28. decembra 1995. godine potpisala mu je odobrenje za upis u registar rođenih sarajevske opštine Centar. Odluka je donesena na osnovu odluke MUP-a RBiH od 23. marta 1992. godine o upisu u državljanstvo. Avad je u registar rođenih opštine Centar upisan pod brojem 10974 - piše u dosijeu.

Navedeno je i da je prebivališta prijavio u Zenici na dvije adrese, zatim u Sarajevu, pa u opštini Maglaj - Bočinja Gornja Dolina, a da je posljednje prebivalište prijavio u Zenici u ulici Islambegovića 5, 2001. godine. Piše i da je predstavnik humanitarne organizacije "Comunità Islamica Internazionale" sa sjedištem u Milanu, čije se kancelarije u Zenici nalaze na adresi Nova ulica bb.

Državljanstvo mu je bilo oduzeto 2001. godine, ali mu je za 15 dana vraćeno.

Državljanstvo BiH ima i terorista Enam Arnaut, koji je uhapšen u Istanbulu i koji se nalazi u zatvoru Gvantanamo na Kubi. U knjigu rođenih sarajevske opštine Centar 8. februara 1996. godine upisala ga je pod brojem 10472 takođe Beganović-Žutić. Pasoš BiH pod brojem BA152480 izdat mu je 18. marta 1996, a od 2000. godine prijavljen je na adresi u sarajevskoj opštini Novi Grad. U njegovom dosijeu piše da je bio zaposlen u humanitarnoj organizaciji "BIF" u kojoj je bio administrator za Balkan. On se u januaru 1996. oženio državljankom BiH Aidom Bajraktarević.

Među poznatijim teroristima kojima državljanstva BiH nikad nisu oduzeta su i pripadnici Alžirske grupe, kojima je dobijanje državljanstva omogućio ratni šef tešanjske policije Šemsudin Mehmedović. Provjera kako su dobili državljanstva nikad nije izvršena, niti se protiv njih vode bilo kakvi postupci.

Tako je šefu Alžirske grupe Bensajahu Belkacemu zvanom Mezd odlukom CSB Zenica od 29. januara 1996. godine odobreno da bude upisan u knjigu rođenih registra u Zenici. Oženjen je Amelom Kobilica iz Zenice. Državljanstva BiH imaju i Sudanac Hasanein Elfatih, koji je jedan od glavnih finansijera "Al-Kaide", zatim organizator napada na SAD 11. septembra 2001. godine Kuvajćanin Halid Šeik Muhamed, jedan od pilota u tom napadu Egipćanin Muhamed Ata, te dvadeseti čovjek tog napada na SAD Egipćanin Seror Saied zvani Abu Minah. Državljanstva nikad nisu oduzeta ni mnogima koji su povezani s terorizmom i koji se nalaze na američkim crnim listama svjetskih terorista. Među njima su Jordanac Jasin Ravažde, Alžirci Boudela Hadž i Frendi Omar, te Kuvajćanin Halid ibn Abdulah zvani Abu Mali.

Dogovor

Sagovornik "Glasa Srpske" blizak bezbjednosnim strukturama kaže da Ajmanu Avadu državljanstvo BiH nije oduzeto i da nije procesuiran samo zato jer je svjedočio protiv komandanta Armije RBiH Rasima Delića, kojeg je Haški tribunal osudio na tri godine zatvora.

- Avad je slobodu kupio tim svjedočenjem, a Delića spakovao u zatvor. To su mu omogućile zapadne obavještajne strukture. Kad su Avada pitali šta je on radio prilikom napada na Vozuću u septembru 1995. godine kad su mudžahedini Srbima sjekli glave, on je rekao da je zaspao u rovu. Postoji dokument iz kojeg se vidi da je tada bio u stalnoj komunikaciji sa komandantom Trećeg korpusa Armije RBiH Sakibom Mahmuljinom - kaže naš sagovornik.

 

(Nastaviće se)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana