ЕКСКЛУЗИВНО: Држављанство БиХ има и главни обавјештајац одреда Ел муџахедин (II)

Горан Маунага
ЕКСКЛУЗИВНО: Држављанство БиХ има и главни обавјештајац одреда Ел муџахедин (II)

Сарајево - Главном обавјештајцу и другом човјеку одреда "Ел муџахедин" Ајману Аваду, за којег постоје докази да је директно учествовао у нападу на Возућу код Завидовића 1995. године кад су над Србима почињени ратни злочини, никада није одузето држављанство БиХ.

Он се налази на списку безбједносних агенција на којем је 741 лице афроазијског поријекла којима држављанства БиХ нису одузета иако су их добили на основу лажних података и постоје докази да су током рата у БиХ чинили злочине, те да су повезани с тероризмом.

Авад живи у Зеници, гдје води организацију "Енсарије". У његовом досијеу је наведено да је рођен 1. априла 1964. године у Сирији, а да је јединствени матични број добио у ЦСБ Зеница 16. новембра 1995. године. Тада је начелник ЦСБ Зеница био Шефик Џаферовић, садашњи предсједавајући Представничког дома Парламента БиХ и високи функционер СДА.

- На основу тога, шеф одјељења у ЦСБ Сарајево Мирсада Бегановић-Жутић 28. децембра 1995. године потписала му је одобрење за упис у регистар рођених сарајевске општине Центар. Одлука је донесена на основу одлуке МУП-а РБиХ од 23. марта 1992. године о упису у држављанство. Авад је у регистар рођених општине Центар уписан под бројем 10974 - пише у досијеу.

Наведено је и да је пребивалишта пријавио у Зеници на двије адресе, затим у Сарајеву, па у општини Маглај - Бочиња Горња Долина, а да је посљедње пребивалиште пријавио у Зеници у улици Исламбеговића 5, 2001. године. Пише и да је представник хуманитарне организације "Comunità Islamica Internazionale" са сједиштем у Милану, чије се канцеларије у Зеници налазе на адреси Нова улица бб.

Држављанство му је било одузето 2001. године, али му је за 15 дана враћено.

Држављанство БиХ има и терориста Енам Арнаут, који је ухапшен у Истанбулу и који се налази у затвору Гвантанамо на Куби. У књигу рођених сарајевске општине Центар 8. фебруара 1996. године уписала га је под бројем 10472 такође Бегановић-Жутић. Пасош БиХ под бројем БА152480 издат му је 18. марта 1996, а од 2000. године пријављен је на адреси у сарајевској општини Нови Град. У његовом досијеу пише да је био запослен у хуманитарној организацији "БИФ" у којој је био администратор за Балкан. Он се у јануару 1996. оженио држављанком БиХ Аидом Бајрактаревић.

Међу познатијим терористима којима држављанства БиХ никад нису одузета су и припадници Алжирске групе, којима је добијање држављанства омогућио ратни шеф тешањске полиције Шемсудин Мехмедовић. Провјера како су добили држављанства никад није извршена, нити се против њих воде било какви поступци.

Тако је шефу Алжирске групе Бенсајаху Белкацему званом Мезд одлуком ЦСБ Зеница од 29. јануара 1996. године одобрено да буде уписан у књигу рођених регистра у Зеници. Ожењен је Амелом Кобилица из Зенице. Држављанства БиХ имају и Суданац Хасанеин Елфатих, који је један од главних финансијера "Ал-Каиде", затим организатор напада на САД 11. септембра 2001. године Кувајћанин Халид Шеик Мухамед, један од пилота у том нападу Египћанин Мухамед Ата, те двадесети човјек тог напада на САД Египћанин Серор Саиед звани Абу Минах. Држављанства никад нису одузета ни многима који су повезани с тероризмом и који се налазе на америчким црним листама свјетских терориста. Међу њима су Јорданац Јасин Раважде, Алжирци Боудела Хаџ и Френди Омар, те Кувајћанин Халид ибн Абдулах звани Абу Мали.

Договор

Саговорник "Гласа Српске" близак безбједносним структурама каже да Ајману Аваду држављанство БиХ није одузето и да није процесуиран само зато јер је свједочио против команданта Армије РБиХ Расима Делића, којег је Хашки трибунал осудио на три године затвора.

- Авад је слободу купио тим свједочењем, а Делића спаковао у затвор. То су му омогућиле западне обавјештајне структуре. Кад су Авада питали шта је он радио приликом напада на Возућу у септембру 1995. године кад су муџахедини Србима сјекли главе, он је рекао да је заспао у рову. Постоји документ из којег се види да је тада био у сталној комуникацији са командантом Трећег корпуса Армије РБиХ Сакибом Махмуљином - каже наш саговорник.

 

(Наставиће се)

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана