EKSKLUZIVNO: Državljani BiH i organizatori atentata na papu (III)

Goran Maunaga
EKSKLUZIVNO: Državljani BiH i organizatori atentata na papu (III)

Sarajevo - Osumnjičenima za pripremu atentata na papu Jovana Pavla Drugog u Bolonji u septembru 1997. godine, Salehu Nedalu zvanom Hašim i Karaju Kamelu zvanom Abu Hamza, državljanstva BiH nisu oduzeta iako su ih dobili nezakonito.

Italija je od BiH 1999. godine tražila da njih dvojicu isporuči zbog učešća u organizovanju atentata, ali su kantonalni sudovi u Sarajevu i Travniku to odbili uz obrazloženje da nije moguće izručenje državljana BiH.

Nedal i Kamel nalaze se na spisku bezbjednosnih agencija na kome je 741 lice afroazijskog porijekla kojima državljanstva BiH nikada nisu oduzeta iako su ih dobili na osnovu lažnih podataka i iako postoje dokazi da su tokom rata u BiH činili zločine ili su povezani s terorizmom.

U Nedalovom dosijeu piše da je rođen 1. marta 1970. godine u Jemenu, a da mu je šef odjeljenja u CSB Sarajevo Mirsada Beganović-Žutić 28. decembra 1995. godine potpisala odobrenje za upis u registar rođenih sarajevske opštine Centar.

- Ta odluka donesena je na osnovu odluke Ministarstva unutrašnjih poslova RBiH od 20. januara 1992. kad mu je dato državljanstvo BiH. MUP RBiH o tome je obavijestio CSB Sarajevo 3. oktobra 1996. godine, pa je on te godine upisan u knjigu rođenih u opštini Centar pod brojem 10.916 - piše u dosijeu.

Navedeno je i da je 10. januara 2001. godine prijavio prebivalište u Bugojnu u ulici Kopčić b.b. Broj pasoša mu je 35456836, a u septembru 2001. godine u Bugojnu se oženio državljankom BiH Indirom Mrkonja.

Kamel je državljanstvo takođe dobio na osnovu lažnih podataka. U njegovom dosijeu je navedeno da je rođen 19. novembra 1966. godine  u Tunisu, a da je na osnovu odluke CSB-a Zenica od 29. septembra 1995. godine upisan u knjigu rođenih u Zenici pod brojem 3.567. To mu je odobrio tadašnji načelnik CSB Zenica Šefik Džaferović, koji je danas visokopozicionirani funkcioner SDA i predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta BiH.

- Kamel se 10. aprila 1994. godine u Travniku oženio državljankom BiH Halimom Arnaut. Optužen je za ubistvo Egipćanina Dijaba Hišama u januaru 1997. godine u Zenici, zbog čega je zatvorsku kaznu izdržavao u KPZ Zenica. Deportovan je u Tunis 2011. godine - piše u dosijeu.

Dokumenta BiH ima i otac Amira Mafalanija, osuđenog za atentat na hrvatskog novinara Ivu Pukanića u oktobru 2008. godine u Zagrebu - Sirijac Majed Mafalani. Iako je državljanstvo dobio na osnovu lažnih podataka, ono mu nije oduzeto. U njegovom dosijeu navedeno je da je rođen 10. januara 1955. godine u Siriji te da je po zanimanju hirurg. Piše da mu je šef odjeljenja u CSB Sarajevo Senad Povlakić 23. avgusta 1994. godine potpisao odobrenje za upis u knjigu rođenih u sarajevskoj opštini Centar.

- To odobrenje doneseno je na osnovu odluke MUP-a RBiH od 29. jula 1994. godine vezano za dodjelu državljanstva, a u knjigu rođenih upisan je pod brojem 1.805. Mjesto prebivališta prijavio je 1. marta 1995. godine u Visokom, u ulici Delahmetovića b.b, a adresu je kasnije promijenio dva puta. Posljednja je bila u Visokom, Luke 11 - piše u dosijeu.

Navedeno je da je nosilac najvišeg ratnog odlikovanja Armije RBiH "Zlatni ljiljan", te da se u novembru 2000. godine oženio državljankom BiH Lejnom Hadžimehmedagić.

Državljanstva BiH, iako su ih dobili nezakonito, nikada nisu oduzeta ni mnogima koji se nalaze na američkim crnim listama pod optužbom da su povezani s terorizmom. Među njima su Alžirac Bumedijen Lakhadar, Marokanac Abdelilah Karače, Iračanin Al Hamdani Fadil i mnogi drugi.

Teroristi

Na američkim crnim listama zbog povezanosti s terorizmom nalaze se i državljani BiH Libanonac Majed Marouf, Alžirac Mamar Akriče i Iračanin Al Hamdani Abdulkadir, ali državljanstva BiH im nisu oduzeta iako su ih dobili lažnim upisom u knjige rođenih u opštinama BiH.

 (Nastaviće se)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana