ЕКСКЛУЗИВНО: Држављани БиХ и организатори атентата на папу (III)

Горан Маунага
ЕКСКЛУЗИВНО: Држављани БиХ и организатори атентата на папу (III)

Сарајево - Осумњиченима за припрему атентата на папу Јована Павла Другог у Болоњи у септембру 1997. године, Салеху Недалу званом Хашим и Карају Камелу званом Абу Хамза, држављанства БиХ нису одузета иако су их добили незаконито.

Италија је од БиХ 1999. године тражила да њих двојицу испоручи због учешћа у организовању атентата, али су кантонални судови у Сарајеву и Травнику то одбили уз образложење да није могуће изручење држављана БиХ.

Недал и Камел налазе се на списку безбједносних агенција на коме је 741 лице афроазијског поријекла којима држављанства БиХ никада нису одузета иако су их добили на основу лажних података и иако постоје докази да су током рата у БиХ чинили злочине или су повезани с тероризмом.

У Недаловом досијеу пише да је рођен 1. марта 1970. године у Јемену, а да му је шеф одјељења у ЦСБ Сарајево Мирсада Бегановић-Жутић 28. децембра 1995. године потписала одобрење за упис у регистар рођених сарајевске општине Центар.

- Та одлука донесена је на основу одлуке Министарства унутрашњих послова РБиХ од 20. јануара 1992. кад му је дато држављанство БиХ. МУП РБиХ о томе је обавијестио ЦСБ Сарајево 3. октобра 1996. године, па је он те године уписан у књигу рођених у општини Центар под бројем 10.916 - пише у досијеу.

Наведено је и да је 10. јануара 2001. године пријавио пребивалиште у Бугојну у улици Копчић б.б. Број пасоша му је 35456836, а у септембру 2001. године у Бугојну се оженио држављанком БиХ Индиром Мркоња.

Камел је држављанство такође добио на основу лажних података. У његовом досијеу је наведено да је рођен 19. новембра 1966. године  у Тунису, а да је на основу одлуке ЦСБ-а Зеница од 29. септембра 1995. године уписан у књигу рођених у Зеници под бројем 3.567. То му је одобрио тадашњи начелник ЦСБ Зеница Шефик Џаферовић, који је данас високопозиционирани функционер СДА и предсједавајући Представничког дома Парламента БиХ.

- Камел се 10. априла 1994. године у Травнику оженио држављанком БиХ Халимом Арнаут. Оптужен је за убиство Египћанина Дијаба Хишама у јануару 1997. године у Зеници, због чега је затворску казну издржавао у КПЗ Зеница. Депортован је у Тунис 2011. године - пише у досијеу.

Документа БиХ има и отац Амира Мафаланија, осуђеног за атентат на хрватског новинара Иву Пуканића у октобру 2008. године у Загребу - Сиријац Мајед Мафалани. Иако је држављанство добио на основу лажних података, оно му није одузето. У његовом досијеу наведено је да је рођен 10. јануара 1955. године у Сирији те да је по занимању хирург. Пише да му је шеф одјељења у ЦСБ Сарајево Сенад Повлакић 23. августа 1994. године потписао одобрење за упис у књигу рођених у сарајевској општини Центар.

- То одобрење донесено је на основу одлуке МУП-а РБиХ од 29. јула 1994. године везано за додјелу држављанства, а у књигу рођених уписан је под бројем 1.805. Мјесто пребивалишта пријавио је 1. марта 1995. године у Високом, у улици Делахметовића б.б, а адресу је касније промијенио два пута. Посљедња је била у Високом, Луке 11 - пише у досијеу.

Наведено је да је носилац највишег ратног одликовања Армије РБиХ "Златни љиљан", те да се у новембру 2000. године оженио држављанком БиХ Лејном Хаџимехмедагић.

Држављанства БиХ, иако су их добили незаконито, никада нису одузета ни многима који се налазе на америчким црним листама под оптужбом да су повезани с тероризмом. Међу њима су Алжирац Бумедијен Лакхадар, Мароканац Абделилах Караче, Ирачанин Ал Хамдани Фадил и многи други.

Терористи

На америчким црним листама због повезаности с тероризмом налазе се и држављани БиХ Либанонац Мајед Мароуф, Алжирац Мамар Акриче и Ирачанин Ал Хамдани Абдулкадир, али држављанства БиХ им нису одузета иако су их добили лажним уписом у књиге рођених у општинама БиХ.

 (Наставиће се)

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана