ЕБРД: БиХ каска за земљама региона, стопа раста три одсто

Агенција
ЕБРД: БиХ каска за земљама региона, стопа раста три одсто

Сарајево - У БиХ ће у овој години стопа раста бити три одсто, међутим, када се земља пореди са регионом и мало шире са ЕУ, она значајно каска, наводи се у Извјештају Европске банке за обнову и развој (ЕБРД), презентованом у Сарајеву.

У овом извјештају се истиче да се регион западног Балкана још увијек није опоравио у потпуности од финансијске кризе из 2008. године, а тренутни раст БДП-а је незадовољавајући.

Бројке показују да би према различтим сценаријима, земље западног Балкана могле достићи стандарде ЕУ у најбољем случају за 40 година, средњем за 60 или у најгорем за 220 година.

"Као што сте видјели у просјеку земље западног Балкана стоје на једној половини стандарда у земљама источне Европе, на једној трећини у односу на земље јужне Европе, које су чланице ЕУ, и тек на једној четвртини у односу на најбогатије земље ЕУ, оне у западној Европи", рекао је економиста ЕБРД-а за западни Балкан Јаков Милатовић.

Стручњаци сматрају да БиХ има све претпоставке за раст и напредак, али да је главни кривац као и раније политика.

ЕБРД који је један од највећих инвеститора у региону, али и БиХ, поручује да ће се раст десити само уколико се настави рад на реформама, а главни покретач тих процеса према представљеним извјештајима је перспектива чланства у ЕУ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана