Džonatan Mur, šef Misije OEBS-a u BiH, za Glas Srpske: OEBS će uraditi analizu rada Tužilaštva BiH

Goran Maunaga
Džonatan Mur, šef Misije OEBS-a u BiH, za Glas Srpske: OEBS će uraditi analizu rada Tužilaštva BiH

Sudija Džoana Korner ozbiljna je ličnost koja uživa puno povjerenje i podršku i Misije Organizacije za evropsku bezbjednost i saradnju (OEBS) i glavnog tužioca Haškog tribunala Serža Bramerca i njen izvještaj o radu Tužilaštva BiH biće završen u svakom slučaju.

Rekao je to u intervjuu "Glasu Srpske" šef Misije OEBS-a u BiH Džonatan Mur komentarišući to što Tužilaštvo BiH OEBS-u nije dozvolilo analizu rada i pristup predmetima ratnih zločina.

- Visoki sudski i tužilački savjet (VSTS) pružio je sudiji Korner punu podršku u obavljanju zadatka koji će ona obaviti pod pokroviteljstvom OEBS-a. Sud BiH iskazao je istu podršku - kaže Mur. 

* GLAS: Tužilaštvo BiH OEBS-u i iskusnom pravniku Haškog tribunala Džoani Korner nije dozvolilo analizu rada i pristup predmetima ratnih zločina.

MUR: Sudija Korner ozbiljna je ličnost i njen izvještaj će biti završen u svakom slučaju. Nadamo se da će pravosudne institucije u BiH potvrditi svoju opredijeljenost vladavini prava u BiH, te u saradnji sa Misijom OEBS-a doprinijeti nastojanjima da bude unaprijeđen rad pravosuđa da bi sve osobe, koje su odgovorne za zločine u ovoj zemlji, odgovarale za počinjena djela. Jedan od prioriteta Misije OEBS-a u BiH jeste pružanje podrške cjelokupnom pravosudnom sistemu u svrhu unapređenja njegove nezavisnosti, efikasnosti, poštovanja temeljnih prava na pravično suđenje i sposobnosti ispunjavanja međunarodno priznatih standarda. Misija zato sprovodi niz aktivnosti kojima nastoji da unaprijedi rad svih pravosudnih institucija u BiH, za koje ima bezrezervnu podršku i pomoć tih institucija.

* GLAS: Da li je OEBS-ova nezavisna analiza rada Tužilaštva kršenje principa povjerljivosti i nepristrasnosti postupaka, kako to u dopisu VSTS-u tvrdi glavni tužilac Tužilaštva BiH Goran Salihović?

MUR: Misija OEBS-a cijeni povjerljivost, tajnost i nepristrasnost postupaka kao najvažnije postulate efikasnog pravosudnog sistema. U tom smislu i očekujemo da pravosudne institucije rade sa nama da bi potvrdile svoju opredijeljenost za vladavinu prava u BiH. Još 2006. godine VSTS je donio mišljenje kojim potvrđuje pun i neograničen pristup svoj dokumentaciji potrebnoj da Misija ispuni svoj mandat. VSTS je sudiji Korner dao punu podršku u obavljanju zadatka koji će ona uraditi pod pokroviteljstvom OEBS-a. Sud BiH je iskazao istu podršku. 

* GLAS: Jeste li razgovarali sa Bramercom o tome?

MUR: Saradnja Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju i Misije OEBS-a u BiH je na veoma visokom nivou. Naše aktivnosti su usaglašene i imaju zajednički cilj - unapređenje pravosudnog sektora u BiH da bi osobe odgovorne za zločine, bilo da se radi o ratnim zločinima ili bilo kojem drugom obliku zločina, bile izvedene pred lice pravde. Kao glavni tužilac Haškog tribunala, Bramerc je posebno izabrao Kornerovu kao istaknutog sudiju Kraljevskog suda Engleske i Velsa i bivšeg višeg tužioca Tribunala, da uradi ovaj izvještaj i analizu.

* GLAS: Jeste li o toj temi razgovarali sa Salihovićem na sastanku održanom s njim 24. avgusta?

MUR: Glavni tužilac Salihović i ja smo razgovarali o svim ovim temama na tom sastanku. Kao i ranije, mi u Misiji OEBS-a posebno cijenimo partnerske odnose koje imamo sa institucijama BiH jer su oni temelj za saradnju koja ima cilj da građanima BiH obezbijedi demokratski, nezavisan i efikasan pravosudni sektor. Tužilaštvo BiH je svakako jedan od najvažnijih partnera Misije. Cijenim doprinos i napore glavnog tužioca Tužilaštva BiH da se unaprijedi nezavisnost i efikasnost institucija BiH, prije svega Tužilaštva. Zato se i nadam da će saradnja, koja ima cilj da doprinese poboljšanju rada institucija u BiH, biti nastavljena.

* GLAS: Salihović je najavio još jedan sastanak s Vama do prve polovine septembra i razgovor o toj temi. Šta očekujete od tog razgovora?

MUR: Važno bi bilo da sudija Korner može biti u neposrednom kontaktu sa drugim tužiocima ako nije moguće da se ranije sastane sa Salihovićem. Kako sam već naveo, očekujem da se uspješna saradnja Misije OEBS-a u BiH i Tužilaštva nastavi u budućnosti. Od te saradnje najviše koristi ima Tužilaštvo kao i ostale pravosudne institucije, a što je najvažnije, građani BiH.

Cilj

* GLAS: Da li bi pozitivni rezultati analize rada Tužilaštva koju bi uradio OEBS uticali i na nesprovođenje odluke RS o održavanju najavljenog referenduma o Sudu i Tužilaštvu BiH?

MUR: OHR je već jasno rekao da entiteti ne mogu sprovoditi referendum o pitanjima iz državne nadležnosti. Ovo je drugo pitanje. Nezavisna analiza rada i Suda i Tužilaštva BiH bi, prije svega, doprinijela unapređenju rada ovih institucija, njihovim nastojanjima da obezbijede nezavisnost, efikasnost i poštovanje međunarodnih standarda, što je i osnovni cilj analize.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana