Džinića otac odveo u vojsku terorista

Vedrana Kulaga
Džinića otac odveo u vojsku terorista

Sarajevo - Državljaninu BiH Almiru Džiniću (19), koji je uhapšen na sarajevskom aerodromu zbog sumnje da se priključio terorističkoj organizaciji Islamska država u Siriji, juče je određen jednomjesečni pritvor zbog opasnosti od bjekstva.

Džinića, koji je na sarajevski aerodrom stigao letom iz Istanbula, uhapsili su pripadnici Granične policije BiH. Hapšenje je izvršeno nakon što je provjerama utvrđeno da je Sud BiH, koji mu je i odredio pritvor, za njim raspisao potjernicu zbog povezanosti sa terorizmom, odnosno organizovanja terorističke grupe. U Sudu BiH su kazali da protiv njega još nije podignuta optužnica.

Džinić je u Siriju otišao kao šesnaestogodišnjak, a tamo ga je odveo otac Amir - pripadnik vehabijske zajednice u selu Ošve kod Maglaja. Amir je na ratište otišao početkom avgusta 2013. godine, a kada je u ratni plijen dobio kuću i imanje, krajem iste godine je poslao prijatelja Emira Ališića da mu dovede suprugu Emiru i njihovo devetoro djece od kojih je najmlađa kćerka Merjem imala samo pet mjeseci, a najstariji sin Amer 20 godina. Odmah po dolasku u Siriju, Almir i Amer su upućeni na vojnu obuku nakon čega su bili raspoređeni u neku od jedinica formacija terorističke organizacije Islamska država.

Porodica Džinić je na više načina povezana sa terorizmom. Almirova maloljetna sestra Enesa bila je šerijatski udata za Emraha Fojnicu koji je u avgustu 2014. godine poginuo na jednom od stranih ratišta. Fojnica je sa Mevlidom Jašarevićem i Munibom Ahmetspahićem bio optužen za pripremu i izvršenje terorističkog napada na Ambasadu SAD u Sarajevu 28. oktobra 2011. godine. Nakon oslobađajuće presude Suda BiH i puštanja iz pritvora Fojnica je kao dvadesettrogodišnjak otišao u Siriju gdje je i poginuo, najvjerovatnije u samoubilačkom napadu.

Krivični zakon BiH, čije su odredbe prošle godine izmijenjene i pooštrene zbog sve većeg broja džihadista iz BiH na stranim ratištima, propisuje deset godina zatvora za učešće u sukobima u inostranstvu u vojnim, paravojnim ili parapolicijskim jedinicama.

Prema podacima bezbjednosnih agencija u BiH na ratištima u Siriji i Iraku krajem 2015. godine boravila su 134 lica iz BiH. U izvještaju o stanju bezbjednosti BiH za prošlu godinu navedeno je da su među džihadistima bile i 52 žene i oko 70 djece. Na stranim ratištima do sada je poginulo 49 osoba, a u BiH se vratilo 46 džihadista. U EU i na područje Balkana vratilo se 11 osoba koje se dovode u vezu sa BiH.

Pripadnici Agencije za istrage i zaštitu BiH podnijeli su lani 20 izvještaja protiv 31 poznatog i jednog N. N. lica zbog postojanja sumnje da su počinili krivična djela u vezi sa terorizmom. U 2014. godini podnesena su 22 izvještaja protiv 22 poznata i jednog N. N. lica.

U ovoj godini na graničnim je prelazima uhapšeno više lica po povratku sa ratišta u Siriji i Iraku. Među njima su Osman Kekić i Muharem Smajić koji su takođe uhapšeni na sarajevskom aerodromu po izručenju iz Turske, dok je Katka Okanović uhapšena na graničnom prelazu Izačić.

Lukač

Ministar unutrašnjih poslova RS Dragan Lukač izjavio je juče da u BiH još ima žarišta, odnosno paradžemata koji služe za regrutaciju ljudi za borbu na stranim ratištima.

- Neki od njih se i vraćaju u BiH i takođe predstavljaju prijetnju. Tužilaštvo BiH procesuira povratnike sa stranih ratišta, ali će se tek vidjeti da li će to biti dovoljno da takva lica budu osujećena u nekim od budućih aktivnosti u vezi sa terorizmom - istakao je Lukač.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana