Џихадисти се враћају кућама, у страху и БиХ

nezavisne.com
Џихадисти се враћају кућама, у страху и БиХ

Сарајево, Бањалука - Исламска држава налази се пред војничким поразом, а након што су антиисламистичке снаге успјеле ставити под контролу непосредно окружење Раке, "главног града" самопроглашеног калифата у Ираку и Сирији, постоји опасност да се преостали џихадисти почну враћати кућама.

Драган Мектић, министар безбједности БиХ, каже "Независним" да бх. службе прате ситуацију и да размјењују информације са земљама у региону, али и осталим европским и свјетским службама, како би се пратило кретање терориста који би се евентуално упутили ка Европи.

"Постоји реална опасност да се неки наши држављани врате у БиХ, али и евентуално пријетња и опасност да неки други који нису наши држављани дођу у БиХ. Исто тако, постоји пријетња да се наши држављани врате у неку од европских земаља", рекао је Мектић.

Он тврди да је бх. безбједносни сектор спреман за такву могућност, те да је сарадња између свих безбједносних агенција у БиХ, барем кад је ова опасност у питању, и више него задовољавајућа.

"Наравно да увијек може боље и да се ту и тамо појаве неки проблеми, али немам никакву дилему да ту ситуацију можемо исконтролисати", рекао је Мектић.

Он је подсјетио да ЕУ и САД кроз програме помажу БиХ да се повратници са страних ратишта, након одслужених затворских казни, ресоцијализирају, како би се отклонила опасност њихове поновне радикализације. БиХ је такав споразум са ЕУ потписла у августу у Словенији, вриједности од око 18 милиона евра, док ће сличан програм, укупне вриједности шест милиона долара, ускоро бити потписан са УСАИД-ом, Америчком агенцијом за међународни развој.

Из Делегације ЕУ су нам рекли да су институције БиХ, односно Надзорно тијело за спровођење Стратегије за борбу против тероризма БиХ, одредиле успостављање програма ресоцијализације, као један од прва два приоритета за превенцију и борбу против насилног екстремизма.

"Борба против тероризма је заједнички изазов и за регион западног Балкана и за ЕУ. БиХ је недавно показала повећан интерес за сарадњу на питањима у вези с владавином права и безбједности, укључујући и борбу против тероризма, насилног екстремизма и радикализма", истакли су из Делегације ЕУ. 

Недавно су нам из УСАИД-а потврдили да су с Мектићем разговарали о пројектима како они могу помоћи властима БиХ да развију стратегије борбе против радикализације. Појаснили су да ти програми нису везани за ресоцијализацију повратника са страних ратишта, него да су фокусирани на превенцију радикализације.

"Пројекат је отпочео, а сада размишљамо о могућностима да европски и амерички пројекат спојимо, како бисмо ефикасније укључили различите сегменте друштва, попут образовних и социјалних институција, да те људе и њихове породице ресоцијализирамо", додао је Мектић.

Наиме, с обзиром на то да се ради о бх. држављанима, институције БиХ немају избора, осим да тим људима који се одрекну радикалних идеологија пруже могућност да се економски интегришу у друштво. Амерички медији наводе да се у недјељу већа група терориста и милитаната из Раке предала курдским властима и да су постигли сагласност да се са својим породицама извуку из Раке. "Washington Post" наводи да ће сви борци бити предати безбједносним органима на даље процесуирање. Уколико се настави притисак антиисламистичких снага предвођених Курдима, потпуни пад Раке се очекује прије краја октобра.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана