Џихадисти са снимка из Хаџића и Завидовића

Г.С.
Џихадисти са снимка из Хаџића и Завидовића

Сарајево - Идентификовани су држављани БиХ са снимка насталог прије нешто више од два мјесеца у Сирији који пјевају на видео-запису спремајући се за одлазак у град Хама, гдје су тада вођене борбе муџахедина и Асадових војника.

Неке од особа, приказаних на видеу, још су у Сирији, неки су се вратили у БиХ, док су у међувремену поједини и погинули, објавили су федерални медији.

Истрага надлежних служби у БиХ показала је да је на фотографији са сивом капом на глави 22-годишњи Армен Џелко, из насеља Вранчићи код Хаџића. Вехабизам је прихватио прије годину у џемату који је у Хаџићима формирао Бајро Икановић, којег је 2007. године Суд БиХ осудио на четири и по године затвора због припреме терористичког напада.

Заједно су у Сирију отишли у фебруару ове године као припадници покрета "Ен-Нусра" потчињеног "Ал-Каиди".

Са црном фантомком је 20-годишњи Јасмин Кесеровић, из Завидовића, гдје се тренутно и налази послије повратка из Сирије.

Десно од Кесеровића и Џелке је Муаз Шабић, који је крајем априла погинуо у Сирији. У групи је и Един Алијев, 25-годишњак из Хаџића.

ФТВ је раније објавила да су 52 добровољца, држављанина БиХ, учествовала у борбама у Сирији. До сада је познато да је један од њих погинуо, а неколико их је рањено.

РТС је недавно емитовала емисију о грађанима Санџака који гину на страни побуњеника у Сирији.

Елдар Кундаковић (27), студент психологије из Новог Пазара, погинуо је у једној војној акцији против Башара ел Асада.

Екипа РТС-а посјетила је Нови Пазар да би сазнала детаље о њему, али и о људима који иду да погину у далекој земљи, који су њихови мотиви, ко их регрутује и колико их је отишло.

Јавност је била шокирана изјавом коју је у тој емисији дао отац погинулог Елдара.

  • Ја сам срећан што је тако, што је погинуо у акцији ослобађања затвора, то је Алахова воља - рекао је у изјави за ту емисију Есад Кундаковић, отац убијеног Ебу Бере, како је било ратно име младог Новопазарца.

Бивши високи представник у БиХ Педи Ешдаун тврди да је у Сирију испоручено 3.500 тона разног оружја из БиХ. Он је у уторак за британски "Телеграф" рекао да је оружје заостало из рата и да је "уз помоћ CIA преко Хрватске испоручено џихадистичким групама", а да куповину финансирају Катар и Саудијска Арабија.

Ударна група

Главни тужилац Тужилаштва БиХ Горан Салиховић именован је за предсједавајућег Ударне групе за борбу против тероризма која је јуче конституисана у Сарајеву. Ударну групу, која је формирана на основу рјешења министра безбједности БиХ Фахрудина Радончића, чине представници правосудних институција, те полицијских и безбједносних агенција у БиХ, саопштено је из Тужилаштва БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана