Džihadisti iz BiH prelaze u radikalnije formacije

Goran Maunaga
Džihadisti iz BiH prelaze u radikalnije formacije

Banjaluka - Džihadisti iz BiH koji ratuju u Siriji i Iraku u posljednje vrijeme masovno prelaze iz pokreta "Al Nusra" bliskog "Al-Kaidi" u redove mnogo radikalnije terorističke organizacije Islamska država (IS).

Kaže to sagovornik "Glasa Srpske" blizak bezbjednosnim strukturama i napominje da je u IS donedavno bilo dvadesetak ratnika iz BiH, a da ih je sada više od 120. Ističe da se svi nalaze u jedinici kojom komanduje jedan od najradikalnijih vojnih komandanata IS Abu Omer al Šišani. Borce iz BiH i iz zemalja regiona u Al Šišanijevu jedinicu direktno je vrbovao i slao vehabijski vođa u BiH Husein Bilal Bosnić koji je nedavno uhapšen u policijskoj akciji "Damask" upravo zbog organizovanja odlaska državljana BiH na strana ratišta.

- U IS je prešao komandant jedne od najekstremnijih formacija Bajro Ikanović iz sarajevske opštine Hadžići i sa sobom poveo jedinicu u kojoj su 34 borca. On kontroliše dolaske džihadista na sirijsko ratište koje vrbuju od Hadžića do Zenice - kaže sagovornik "Glasa".

Pojašnjava da je glavna veza Ikanovića, koji je u BiH odležao četvorogodišnju kaznu zatvora zbog pripremanja terorističkog napada, vehabije Dževad Gološ iz Mostara uz čije posredovanje je u Siriju otišao veliki broj mladića iz BiH. Gološ je studirao u Siriji, a zbog sukoba s rukovodstvom Islamske zajednice u Mostaru izbačen je iz te vjerske institucije.

- Iz "Al Nusre" u IS prešli su i Sarajlija Edis Velić koji je u BiH osuđen zbog terorizma kao pripadnik grupe Rijada Rustempašića. Velić je brat Elmedina Velića koji je u septembru prošle godine poginuo u Siriji. Tuzlak Mirzet Mahmutović već je skoro dvije godine na sirijskom ratištu, a iz "Al Nusre" u jedinicu Al Šišanija prešao je prije pola godine - kaže izvor "Glasa Srpske". ...

 

Opširnije pročitajte u štampanom ili elektronskom izdanju "Glasa Srpske"

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana