Џихадисти из БиХ прелазе у радикалније формације

Горан Маунага
Џихадисти из БиХ прелазе у радикалније формације

Бањалука - Џихадисти из БиХ који ратују у Сирији и Ираку у посљедње вријеме масовно прелазе из покрета "Ал Нусра" блиског "Ал-Каиди" у редове много радикалније терористичке организације Исламска држава (ИС).

Каже то саговорник "Гласа Српске" близак безбједносним структурама и напомиње да је у ИС донедавно било двадесетак ратника из БиХ, а да их је сада више од 120. Истиче да се сви налазе у јединици којом командује један од најрадикалнијих војних команданата ИС Абу Омер ал Шишани. Борце из БиХ и из земаља региона у Ал Шишанијеву јединицу директно је врбовао и слао вехабијски вођа у БиХ Хусеин Билал Боснић који је недавно ухапшен у полицијској акцији "Дамаск" управо због организовања одласка држављана БиХ на страна ратишта.

- У ИС је прешао командант једне од најекстремнијих формација Бајро Икановић из сарајевске општине Хаџићи и са собом повео јединицу у којој су 34 борца. Он контролише доласке џихадиста на сиријско ратиште које врбују од Хаџића до Зенице - каже саговорник "Гласа".

Појашњава да је главна веза Икановића, који је у БиХ одлежао четворогодишњу казну затвора због припремања терористичког напада, вехабије Џевад Голош из Мостара уз чије посредовање је у Сирију отишао велики број младића из БиХ. Голош је студирао у Сирији, а због сукоба с руководством Исламске заједнице у Мостару избачен је из те вјерске институције.

- Из "Ал Нусре" у ИС прешли су и Сарајлија Едис Велић који је у БиХ осуђен због тероризма као припадник групе Ријада Рустемпашића. Велић је брат Елмедина Велића који је у септембру прошле године погинуо у Сирији. Тузлак Мирзет Махмутовић већ је скоро двије године на сиријском ратишту, а из "Ал Нусре" у јединицу Ал Шишанија прешао је прије пола године - каже извор "Гласа Српске". ...

 

Опширније прочитајте у штампаном или електронском издању "Гласа Српске"

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана