Džefri Najs tražio milion evra od BiH za pripremu revizije protiv Srbije

klix.ba
Džefri Najs tražio milion evra od BiH za pripremu revizije protiv Srbije

Sarajevo - Bivši tužilac Haškog tribunala Džefri Najs i njegov pravni tim tražili su milion evra za šest mjeseci rada na pripremi zahtjeva za reviziju presude po tužbi BiH protiv Srbije.

Pravni tim Džefri Najs nije uspio ostvariti saradnju s timom koji je pripremao zahtjev za reviziju, ali je korespodencija tokom 2016. godine između agenta Sakiba Softića i tima Džefrija Najsa bila konstantna.

Naime, Nevenka Nena Tromp, u ime Džefrija Najsa tokom 2016. godine šalje nekoliko mejlova pravnom timu agenta Sakiba Softića gdje nude svoje usluge u vidu savjetovanja i pripreme zahtjeva za reviziju presude.

Tako 3. augusta 2016. godine Tromp i Najs pišu Softiću svoje prijedloge o reviziju s ciljevima, načinima pripreme argumentacije ali i uslovima. Naglašavaju da reviziju treba pokrenuti, jer u suprotnom postoji mogućnost da su, ako se ne iskoristi prilika, Bošnjaci zadovoljni presudom iz 2007. godine te da se zato nisu žalili.

"Treba imati na umu slijedeće: cijevi svakog pravnog postupka su polivalentni i komplementarni. Postoje pravni i ekstrapravni ciljevi u svakom suđenju za masovne zločine pa tako i u ovom slučaju. Inicijativa za pisanje povijesti treba biti u rukama Bošnjaka preko svih dostupnih kanala. Međunarodni sud pravde je jedan od tih kanala. Ako se tome ne pristupi, postoji rizik da će Bošnjačku isotiji pisati Beograd i da će srpska interpretacija prevladati i postati dominantna naracija", navodi se u pismu Najsa i Tromp agentu Softiću 3. augusta prošle godine.

Takođe su naglasili da je teško prognozirati ishod zahtjeva za reviziju.

Zanimljivo je da su Najs i Tromp u mejlu Softiću potvrdili da ga priznaju i prihvataju kao službenog agenta BiH. Ipak, kada su pitanju novi dokazi, Najs nije ponudio konkretne prijedloge, već da se isljeđivanjem dođe do dokumenata koje je zaštitila Karla del Ponte u dogovoru s Rasimom Ljajićem 2005. godine.

Najvažniji aspekt se odnosi na finansiranje. Najs i Tromp tražili su da se za šest mjeseci njihovog rada, za tim od šest stranih stručnjaka izdvoji milion evra. Takođe su tražili da finansiranje bude direktno, a ne preko fondacije.

Agent Softić je u svojim odgovorima, kako ističe tražio konkretne odgovore na pitanja koja su mogla biti ključna za pokretanje revizije.

"Prijedlozi bivšeg tužioca Najsa bili su upakovani u formu savjeta za pokretanje postupka revizije i bili su u finišu upućeni Predsjedniku Bakiru Izetbegoviću. Prijedlozi su po suštini ponuda za angažovanje uz naknadu od milion evra u cilju sprovođenja određenih istraživanja koja bi prethodila pokretanju postupka revizije. Ponuđač se unaprijed ogradio procjenom o polovičnim šansama za uspjeh. Angažman opravdava potrebom da se utvrdi istorijska istina o događajima na području bivše Jugoslavije u periodu od 1992. do 1995. godine, kao i da se da satisfakcija građanima Bosne i Hercegovine koji su žrtve agresije time što će se pokrenuti postupak revizije bez obzira na njen uspjeh", navedeno je u odgovoru pravnog tima agenta Softića.

Najs je tražio da se o njegovom prijedlogu obavijesti i Bakir Izetbegović, ali Softić je tražio konkretnu pomoć o dokazima koje je Najs trebao predložiti.

"Nakon analize Presude zaključio sam da bi se nova činjenica morala odnositi isključivo na dokazivanje:

- da su vlasti SRJ opskrbljivale i nastavile opskrbljivati vođe VRS-a koje su odlučile i izvršile zločine genocida korištenjem njihove pomoći i sredstava u vrijeme kada su te vlasti bile sasvim svjesne da će se genocid desiti ili da se dešava;
- kako su o odluci da se fizički iskorijeni muška populacija muslimanske zajednice iz Srebrenice, u vrijeme kad je donesena, (u biti u periodu između 13. i 16. jula 1995.) bile obaviještene vlasti u Beogradu", pojašnjava Softić.

Nakon nekoliko mejlova korespodencije i pokušaja dogovora nije došlo do angažovanja Džefri Najsa i njegovog tima u postupku revizije presude po tužbi BiH protiv Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana