Џефри Најс тражио милион евра од БиХ за припрему ревизије против Србије

klix.ba
Џефри Најс тражио милион евра од БиХ за припрему ревизије против Србије

Сарајево - Бивши тужилац Хашког трибунала Џефри Најс и његов правни тим тражили су милион евра за шест мјесеци рада на припреми захтјева за ревизију пресуде по тужби БиХ против Србије.

Правни тим Џефри Најс није успио остварити сарадњу с тимом који је припремао захтјев за ревизију, али је коресподенција током 2016. године између агента Сакиба Софтића и тима Џефрија Најса била константна.

Наиме, Невенка Нена Тромп, у име Џефрија Најса током 2016. године шаље неколико мејлова правном тиму агента Сакиба Софтића гдје нуде своје услуге у виду савјетовања и припреме захтјева за ревизију пресуде.

Тако 3. аугуста 2016. године Тромп и Најс пишу Софтићу своје приједлоге о ревизију с циљевима, начинима припреме аргументације али и условима. Наглашавају да ревизију треба покренути, јер у супротном постоји могућност да су, ако се не искористи прилика, Бошњаци задовољни пресудом из 2007. године те да се зато нису жалили.

"Треба имати на уму слиједеће: цијеви сваког правног поступка су поливалентни и комплементарни. Постоје правни и екстраправни циљеви у сваком суђењу за масовне злочине па тако и у овом случају. Иницијатива за писање повијести треба бити у рукама Бошњака преко свих доступних канала. Међународни суд правде је један од тих канала. Ако се томе не приступи, постоји ризик да ће Бошњачку исотији писати Београд и да ће српска интерпретација превладати и постати доминантна нарација", наводи се у писму Најса и Тромп агенту Софтићу 3. аугуста прошле године.

Такође су нагласили да је тешко прогнозирати исход захтјева за ревизију.

Занимљиво је да су Најс и Тромп у мејлу Софтићу потврдили да га признају и прихватају као службеног агента БиХ. Ипак, када су питању нови докази, Најс није понудио конкретне приједлоге, већ да се исљеђивањем дође до докумената које је заштитила Карла дел Понте у договору с Расимом Љајићем 2005. године.

Најважнији аспект се односи на финансирање. Најс и Тромп тражили су да се за шест мјесеци њиховог рада, за тим од шест страних стручњака издвоји милион евра. Такође су тражили да финансирање буде директно, а не преко фондације.

Агент Софтић је у својим одговорима, како истиче тражио конкретне одговоре на питања која су могла бити кључна за покретање ревизије.

"Приједлози бившег тужиоца Најса били су упаковани у форму савјета за покретање поступка ревизије и били су у финишу упућени Предсједнику Бакиру Изетбеговићу. Приједлози су по суштини понуда за ангажовање уз накнаду од милион евра у циљу спровођења одређених истраживања која би претходила покретању поступка ревизије. Понуђач се унапријед оградио процјеном о половичним шансама за успјех. Ангажман оправдава потребом да се утврди историјска истина о догађајима на подручју бивше Југославије у периоду од 1992. до 1995. године, као и да се да сатисфакција грађанима Босне и Херцеговине који су жртве агресије тиме што ће се покренути поступак ревизије без обзира на њен успјех", наведено је у одговору правног тима агента Софтића.

Најс је тражио да се о његовом приједлогу обавијести и Бакир Изетбеговић, али Софтић је тражио конкретну помоћ о доказима које је Најс требао предложити.

"Након анализе Пресуде закључио сам да би се нова чињеница морала односити искључиво на доказивање:

- да су власти СРЈ опскрбљивале и наставиле опскрбљивати вође ВРС-а које су одлучиле и извршиле злочине геноцида кориштењем њихове помоћи и средстава у вријеме када су те власти биле сасвим свјесне да ће се геноцид десити или да се дешава;
- како су о одлуци да се физички искоријени мушка популација муслиманске заједнице из Сребренице, у вријеме кад је донесена, (у бити у периоду између 13. и 16. јула 1995.) биле обавијештене власти у Београду", појашњава Софтић.

Након неколико мејлова коресподенције и покушаја договора није дошло до ангажовања Џефри Најса и његовог тима у поступку ревизије пресуде по тужби БиХ против Србије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана