Џаферовићева тужба пада као и Силајџићева

Вељко Зељковић
Џаферовићева тужба пада као и Силајџићева

Бањалука - Евентуална тужба новог бошњачког члана Предсједништва БиХ Шефика Џаферовића против Владе Српске и премијерке Жељке Цвијановић због извјештаја Републике Српске Савјету безбједности УН, а у којем су наведене ратне везе овог кадра СДА са злогласним одредом “Ел муџахедин”, завршиће као и она коју је својевремено поднио Харис Силајџић, а коју је Уставни суд одбацио као неосновану.

Одговор је ово званичних институција Републике Српске на Џаферовићеву најаву подизања тужбе уз констатацију да то што он до сада није осуђен због своје ратне прошлости, не значи да није био и свједок злочина над српским заробљеницима у протеклом рату.

Нека од докумената која доказују дубоку повезаност Џаферовића са муџахединима у посједу су “Гласа Српске”.

Према ријечима директора Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Милорада Којића, против Џаферовића постоји мноштво доказа која разоткривају његову ратну прошлост и везе са по злу познатим одредом “Ел муџахедин”.

- Из ових докумената је видљиво како је Џаферовић током ратног периода, а док је обављао функцију начелника ЦЈБ Зеница, подносио захтјеве за пријем у држављанство једног броја лица која су у то вријеме била припадници овог злогласног одреда, а која су починила многе злочине на подручју Возуће, односно у зони одговорности ЦЈБ Зеница на чијем челу се тада он налазио - нагласио је Којић.

Он је подсјетио да је још крајем 2014. године тадашњи потпредсједник ФБиХ Мирсад Кебо надлежном тужилаштву уступио обимну документацију која је у вези са ратним путем новог бошњачког члана Предсједништва БиХ, али ју је суд одбацио. 

Џаферовић је тада сумњичен да су под његовим и надзором команданта Трећег корпуса Армије БиХ Сакиба Махмуљина почињени ратни злочини над српским цивилима и заробљеним припадницима ВРС на возућком и озренском ратишту.

- Иако је било мноштво доказа, суд је у веома кратком року одлучио да нема основа за подизање оптужнице против Џаферовића, а за прикривање ратних злочина - каже Којић.

Џаферовић је у свом допису затражио од надлежних институција Српске да у року од седам дана јавно демантују наводно спорне наводе из поменутог извјештаја или да се јавности, како је рекао, презентују потпуно и тачно утврђене чињенице, валидни докази и пресуде којима је доказано да је он повезан са било каквим ратним злочином. У противном, истакао је он, биће приморан да подигне тужбу против Владе Српске и премијерке Жељке Цвијановић.

Извјештај

У наводно спорном извјештају Републике Српске Савјету безбједности УН, а који је Влада Српске недавно усвојила, наведено је како је избор Шефика Џаферовића на функцију бошњачког члана Предсједништва БиХ “веома узнемирио Србе, те представља изругивање владавини права и помирењу, пошто је доказано повезан са ратним злочинима одреда 'Ел муџахедин'“.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана