Џаферовић поручио Хрватској: Добро пазите шта говорите и радите

N1
Џаферовић поручио Хрватској: Добро пазите шта говорите и радите

Сарајево - Шефик Џаферовић је нови члан Предсједништва БиХ из бошњачког народа, према до сада пребројаним гласовима.

Данас је за Н1 говорио о својим плановима на новој позицији и раду који је пред њим.

“Што се тиче резултата, можемо сигурно рећи да сам изабран за члана Предсједништва БиХ”, казао је Џаферовић.

На питање шта очекивати, Џаферовић је рекао:

“Стабилност, јачање економије, интеграцију како на унутрашњем тако и на међународном плану. Реинтеграција БиХ и интеграција у ЕУ и НАТО савез. Једини могући излаз и рјешење је рад у интересу државе и народа који живе овдје. Реметилачке реторике и негативне климе је довољно која отежава рад и на нама је посебна одговорност када је у питању политичка стабилност.

Казао је да деструкција БиХ није могућа и да нико неће наштетити БиХ.

“Видјели смо како су прошле силе које су покушале да деструирају БиХ. Деструкција БиХ није могућа, то морају знати сви. Нико никада неће наштетити БиХ, док сам ја члан Предсједништва ћу се томе супроставити. Једино рјешење је да се окренемо нормалном конструктивном раду. Мислим на све, па и на господина Додика који је до сада имао обичај да даје изјаве које су ишле у смјеру у којем говорим. Застава РС је противна правилнику о раду Предсједништва, на службеним састанцима, службеним просторијама може бити само застава БиХ и грб БиХ”.

“Чланови из реда српског народа су имали заставу у својим кабинетима и та пракса ће се наставити у кабинетима. У згради и тамо гдје су службени састанци може бити само застава и грб БиХ”, додао је Џаферовић.

Џаферовић је казао да избор Комшића није споран, те да је у складу са Уставом и Изборним законом.

Позивам све оне који коментаришу унутрашње стање у БиХ да добро припазе шта говоре и шта раде. Избор Комшића није споран, он је уставан и у складу с Изборним законом. Човић је требао да промишља о томе прије четири године јер је знао да га бирају грађани ФБиХ. Загреб не треба да се мијеша у унутрашње ствари, ми ћемо то ријешити. Ми смо већ покренули активности како би БиХ добила своја права пред међународним институцијама. Хрватској би било добро да гради добре односе са БиХ и призна БиХ оно што јој припада. Ми нисмо никада тражили нешто што нам не припада”, додао је.

Однос са Додиком

“Он треба да поштује службене ставове БиХ, а службени став је да БиХ поштује територијални интегритет Украјине. Ја сам прижељкивао да будем изабран и да моја странка буде најснажнија, и хвала Богу то се тако десило. Сви скупа треба да ишчитамо поруке које смо добили од народа и своје активности усмјеримо на то. Људи хоће мир, хоће напредак”, сматра Џаферовић и додаје:

“Све смо имали да испунимо обећања и држава крене напријед. Прилику за поправни су добили они који су нас деструирали и ометали да кренемо напријед. Они су кочили, а не СДА”.

Разлика у гласовима између њега и Бећировића се смањила на неких 15.000 гласова.

“Нека броје колико год хоће, колико пута хоће. Ово су бројке које говоре о Предсједништву БиХ и што се мене тиче нека броје колико год пута хоће”.

Изборни процес и побољшање

“БиХ треба уставну реформу, али ту постоји ред потеза. Прво требамо имплементирати одлуке Суда за људска права и како буде ишао европски пут тако обликовати уставни систем према потребама БиХ као будуће чланице ЕУ. Ја сам гласао за то у Парламенту. Био сам за постављање камера, увођење скенера. За све је то била СДА”, сматра Џаферовић.

С ким се може формирати власт?

“Нико није искључен. Мислим да требамо правити стабилну коалицију која ће обухватити стабилне политичке странке које могу обухватити од државе до кантона. Сви знамо које су то странке”, казао је Џаферовић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана