Џаферовић: Како дати мандат некоме ко каже да неће поштовати закон

klix.ba
Џаферовић: Како дати мандат некоме ко каже да неће поштовати закон

Сарајево - Члан Предсједништва БиХ Шефик Џаферовић поручио је, уочи сутрашње сједнице Савјета министара БиХ на којој ће се разматрати приједлог годишњег националног програма БиХ, да је засједање државних министара у складу с давно утврђеном политиком.

"Вијеће министара може да доноси одлуке те врсте. Не ради се о новој политици, него о политици која је давно утврђена доношењем одлука. Након што нас је НАТО позвао, логично је да Босна и Херцеговина то уради", рекао је Џаферовић.

Навео је да се именовање новог предсједавајућег Савјета министара БиХ може посматрати на трагу поштивања одлука утврђене политике.

"Није ријеч о условљавању, већ да се поштује закон и већ утврђена политика. Условљавају они који унилатерално одустају од рјешења усвојених законом, одлукама Предсједништва и овом стратегијом", казао је он.

Поручио је да условљавају они који не поштују НАТО пут и да је најобичнија замјена теза да чланови Предсједништва БиХ из реда бошњачког и хрватског народа нешто условљавају.

"Предсједавајући Вијећа министара БиХ треба да буде из реда српског народа и треба да буде предложен из СНСД-а. Око тог имена се мора окупити парламентарна већина, али предложена особа мора поштовати утврђену политику", навео је Џаферовић.

Запитао се како дати мандат неком ко унапријед каже да неће поштовати НАТО пут.

"Сједнице се морају одржавати и сви законе морамо поштовати. Ја сам спреман да поштујем усвојене законе, онда неће бити никаквих проблема. Проблем је у онима који унапријед изјављују да неће поштовати закон", категоричан је он.

Упитан за имовину Босне и Херцеговине у Хрватској, Џаферовић је казао да би му било драго да је испоштована бх. имовина.

"Све што је донесено у фази одлуке Предсједништва оно је у фази операционализације, односно реализације. БиХ ће искористити све могућности како би искористила своја права. Најбоље би било да Хрватска с БиХ ратифицира споразум о граници и омогући приступ према отвореном мору", рекао је Шефик Џаферовић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана