Dvojno državljanstvo gorka pilula za institucije

nezavisne.com
Dvojno državljanstvo gorka pilula za institucije

Banjaluka - Iz nadležnih institucija Republike Srpske i Hrvatske nismo dobili odgovor kako bi se razriješila konfuzija u vezi s odgovorom na upitnik EU u kojem se navodi da BiH i Hrvatska nemaju potpisan sporazum o dvojnom državljanstvu i da svi državljani BiH koji imaju državljanstvo susjedne zemlje za to nemaju pravni osnov.

U Ministarstvu unutrašnjih poslova (MUP) RS tvrde za “Nezavisne” da oni nisu autori pomenutog odgovora Evropskoj komisiji te da nisu tačne tvrdnje o uticaju MUP-a na njegovu izradu.

“U vezi s vašim pitanjima, koja se odnose na odgovor 496 iz upitnika Evropske komisije, obavještavamo vas da u trenutku popunjavanja odgovora na pitanja iz upitnika Evropske komisije rješenjem o imenovanju članova radnih grupa RS za izradu odgovora na upitnik Evropske komisije od 30. juna 2016. godine predstavnik MUP-a RS nije ni bio imenovan, niti je bilo predviđeno da predstavnik MUP-a bude član radne grupe 'Politički kriterijumi 3', koja je bila zadužena da izradi odgovor na pomenuto pitanje”, naveli su oni.

Ni iz Vlade RS juče niko nije odgovorio ko je poslao pomenuti odgovor, s obzirom na to da znamo da je on stigao iz Republike Srpske. Iz Ministarstva uprave i lokalne samouprave su nam rekli da će nam u najkraćem roku, narednih dana, poslati traženi odgovor.

Nisu samo predstavnici RS juče izbjegli da daju odgovor. I iz Ambasade Hrvatske izbjegli su da odgovore na naše pitanje da li je tačno da od državljana BiH traže da se odreknu državljanstva BiH ukoliko žele primiti državljanstvo Hrvatske.

Oni su nas uputili da se odgovor na naše pitanje nalazi u “Narodnim novinama Hrvatske” br. 53/91, 28/92, 113/93, 4/94, 130/11 i 110/15.

Na naš zahtjev da nam pruže konkretan odgovor na postavljeno pitanje ili da nas upute na adresu koja nam može dati tražene informacije i da ne izbjegavaju medijima pružiti informacije, juče tokom dana nam se iz te institucije niko nije javio.

Po svemu sudeći, kako smo saznali od stručnjaka upućenih u ovu oblast, tačno je da Hrvatska traži od državljana BiH da se odreknu bh. državljanstva, osim ako je u pitanju supružnik hrvatskog državljanina.

Time se, kao što smo pisali u izdanju “Nezavisnih” od ovog vikenda, djelimično može objasniti konfuzija u vezi s tim zašto pojedine institucije u BiH smatraju da sporazum o dvojnom državljanstvu, iako je formalno potpisan, ne postoji, jer Hrvatska ne dozvoljava državljanima naše zemlje da imaju dvojno državljanstvo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana