Двије трећине Хрвата у БиХ поново би дало подршку Човићу

Глас Српске
Двије трећине Хрвата у БиХ поново би дало подршку Човићу

Мостар - Више од двије трећине Хрвата у Босни и Херцеговини, односно 67,4 одсто, поново би пружило подршку актуелном члану Предсједништва Драгану Човићу, показује најновије истраживање Центра за политолошка истраживања Филозофског факултета Универзитета у Мостару.

Како преноси “Вецерњи.ба” истраживање јавног мњења је спроведено у периоду од 16. до 20. августа на узорку од 1.000 испитаника (особе старије од 18 година).

С обзиром на степен структурисаности, питања која су кориштена су дихотомна и питања с вишеструким одговором. Истраживање је проведено на територији ФБиХ на подручју шест кантона (Херцеговачко-неретвански, Средњобосански, Западнохерцеговачки, Херцег-босански, Зеничко-добојски и Посавски) телефонским испитивањем.

Учествовање у истраживањима одбило је 13% позваних испитаника. У структури испитаника 52,5% било је мушкараца и 47,5% жена. Од укупног броја 2,7% испитаника није се изјаснило којој националности припада.

На питање “Намјеравате ли изаћи на опште изборе 7. октобра ове године?” 57,1% испитаника је одговорило да намјерава, 19,1% да неће и њих 23,8% да не зна хоће ли изаћи на изборе.

У поређењу с испитивањем из јула ове године, за 2,4 већи је проценат испитаника који су се изјаснили како ће изаћи на изборе (57,1% у поређењу с 54,7% из јула).

Према резултатима ХДЗ БиХ ужива највеће повјерење хрватских бирача с 59,8% подршке. Слиједи ХДЗ 1990. с 8,9%, док друге странке имају мање повјерења испитаника.

У поређењу с истраживањем из јула, подршка ХДЗ-у је расла за 1,6%, ХДЗ 1990. је добио 0,4% више, ХРС је добио 0,4% мање, СДП је остао на истом нивоу, док је ХСС добио 0,1% више подршке.

За хрватског члана Предсједништва БиХ увјерљиво води Драган Човић, актуелни члан Предсједништва БиХ, који има повјерење 67,4% бирача хрватске националности, што је раст од 2,3% у односу на мјесец раније.

На 2. мјесту је кандидат ХДЗ-а 1990. Диана Зеленика с 9,2% наклоњености бирача (повећање од 0,2%).

На 3. мјесту је Жељко Комшић с 1,2% (пад потпоре од 0,3%). Бориша Фалатар, кандидат Наше странке, који је претекао кандидата Јерка Иванковића Лијановића и сада је с 0,5% подршке на 4. мјесту по повјерењу хрватских бирача.

Центар за политолошка истраживања Филозофског факултета најавио је и нова истраживања о преференцијама странака и кандидата, као и она о кључним друштвеним проблемима с нагласком на стајалишта Хрвата у БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана