Dvije firme iz RS pod lupom EU do septembra

M. Mi.
Dvije firme iz RS pod lupom EU do septembra

Banjaluka - Evropska komisija još istražuje da li su firme "RS - Silikon" iz Mrkonjić Grada i BSI iz Jajca damping cijenama ugrozile tržište Evropske unije, a tek za četiri mjeseca biće poznato da li su ova preduzeća prekršila pravila i da li će se suočiti i sa sankcijama.

Evropska komisija pokrenula je krajem prošle godine istragu protiv ovih firmi koje posluju u sastavu italijanske grupacije "Metalege" zbog sumnje da su damping cijenama ugrozile tržište EU.

- Kontrola još traje i prati uobičajene korake antidamping istrage. Rok za EU da odluči da li će privremene mjere usvojiti ili ne ističe tek u septembru. Ne možemo unaprijed odrediti rezultate istrage. Ako procedura rezultira bilo kakvim mjerama mi ćemo to i saopštiti - kazali su u Evropskoj komisiji.

U Ministarstvu spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH nismo dobili odgovore na pitanja da li posjeduju informacije o tome dokle je došla istraga i da li će domaća preduzeća pretrpjeti neke od sankcija.

U Evropskoj komisiji su u vrijeme otvaranja istrage naveli su da su primili žalbu i zahtjev za zaštitu od damping uvoza iz zemalja koje nisu članice EU. U žalbi je navedeno da damping cijene silicijuma uvezenog iz BiH i Brazila izazivaju štetu privredi EU.

Prijavu su podnijele španska "Feroatlantika" i francuski "Feropem", koji su zatražili uvođenje petogodišnjih antidamping mjera preduzećima iz BiH.

Preduzeća "RS - Silikon" i "BSI" se nisu oglašavala u vezi sa istragom od kada je ona otvorena.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana