Duže reklame slamka spasa za javne emitere

Vedrana Kulaga
Duže reklame slamka spasa za javne emitere

Sarajevo - Odbor Javnog radio-televizijskog (RTV) sistema u BiH zatražiće od Regulatorne agencije za komunikacije (RAK) BiH da zbog teške finansijske situacije u kojoj se nalaze sva tri javna emitera i problema sa naplatom RTV takse odobri produženje vremena za emitovanje reklama sa šest na deset minuta po času.

Potpis na privremenu strategiju za izlaz iz teške situacije u kojoj su se našli javni emiteri stavili su generalni direktor RTRS-a Draško Milinović, BHRT-a Belmin Karamehmedović i FTV-a Džemal Šabić, a prihvatio ju je Odbor Javnog RTV sistema.

Direktori javnih servisa predložili su Odboru Javnog RTV sistema i da se zvanično obrati Savjetu ministara i Parlamentu BiH sa zahtjevom da od 30. juna 2016. na neodređeno vrijeme, a najkasnije do usvajanja odgovarajućih zakona i stupanja na snagu novog načina naplate takse putem fondova za finansiranje javnih servisa u BiH, RTV taksa bude naplaćivana putem računa za korisnike usluga svih kablovskih operatera u BiH. Taj zahtjev su obrazložili činjenicom da sadašnji način naplate putem računa za fiksnu telefoniju u tri dominantna telekom operatera u BiH vodi javne emitere u finansijski kolaps. Zatražili su i da, zbog izuzetno teške finansijske situacije u kojoj se nalaze tri javna emitera, bude upućen zahtjev RAK-u da emiterima hitno omogući redistribuciju dozvoljenog komercijalnog vremena za oglašavanje sa šest na deset minuta po času.

Predsjedavajući Odbora javnog RTV sistema u BiH Esad Gotovuša potvrdio je "Glasu Srpske" da su podržali zahtjev direktora javnih servisa.

- Zbog drastičnog pada broja pretplatnika i veoma teške finansijske situacije zatražićemo od RAK-a da produži vrijeme marketinškog oglašavanja sa šest na deset minuta po satu za sva tri emitera dok ne bude obezbijeđeno njihovo stabilno finansiranje, odnosno usvojen novi model. Poslije toga može biti vraćena prvobitna minutaža. To bi trebalo da bude nešto kao interventna mjera s obzirom na veoma tešku situaciju - rekao je Gotovuša.

Generalni direktor RAK-a Predrag Kovač u petak se nije javljao na telefon, a Gotovuša očekuje da će njihov zahtjev biti odobren, jer su svi upoznati sa situacijom u kojoj su se našli javni emiteri.

Pitanje finansiranja javnih emitera aktuelno je već duže vrijeme. Predstavnički dom Parlamenta BiH usvojio je 17. marta po hitnom postupku izmjene Zakona o javnom RTV sistemu BiH, prema kojem bi važeći sistem naplate RTV takse putem telekom operatera bio nastavljen do 30. juna. Usvojen je i zaključak koji je predložila poslanik SNSD-a Dušanka Majkić da Odbor Javnog RTV sistema do 30. aprila dostavi novi model naplate RTV takse.

Odbor Javnog RTV sistema u BiH predstavio je krajem marta parlamentarnoj Komisiji za saobraćaj i komunikacije prijedlog novog modela finansiranja u vidu uvođenja medijskog poreza iz kojeg bi se finansirali RTV emiteri. Suština je da bi porez na posjedovanje audio-vizuelnih uređaja plaćali svi zaposleni s tim da bi taj porez bio manji od postojeće RTV takse koja iznosi 7,5 KM, dok bi taksa za penzionere bila dvostruko niža. Na taj način godišnje bi bilo prikupljeno oko 90 miliona KM.

Generalni direktori javnih emitera su tada jednoglasno istakli da bi taj model garantovao likvidnost i razvoj, ali da treba hitno odgovoriti na taj zahtjev, jer je 30. jun rok kada bi bilo kasno da bude pronađeno bilo kakvo drugo rješenje. Neki članovi komisije su, ipak, ocijenili da će zbog komplikovane procedure i činjenice da je riječ o uvođenju stope doprinosa u izbornoj godini proći više vremena.

Mjerenje gledanosti

Generalni direktori javnih emitera predložili su da, ako je moguće, usaglase i kao zajednički stav RAK-u dostave primjedbe na odluku o načinu korišćenja multipleksa A za potrebe zemaljskog digitalnog televizijskog emitovanja u BiH. Postignut je i dogovor da zajednički nastupe prema kompaniji "Audience Measuremenr", koja vrši istraživanje gledanosti u BiH s primjedbama koje opravdano dovode u sumnju validnost tih mjerenja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana