Duško Perović, šef Predstavništva RS u Ruskoj Federaciji: Rusi spremili 200 miliona evra za termoelektrane

Svjetlana Šurlan
Duško Perović, šef Predstavništva RS u Ruskoj Federaciji: Rusi spremili 200 miliona evra za termoelektrane

Sporazum o modernizaciji termoelektrana "Gacko" i "Ugljevik" trebalo bi da bude potpisan krajem maja i vrijedan je 200 miliona evra, a za nekoliko mjeseci počeće i izgradnja postrojenja za gas u Zvorniku.

Saradnja RS i Rusije biće produbljena i u namjenskoj industriji i Remontni zavod "Orao" iz Bijeljine treba da dobije licencu, čime će Srpska biti regionalni centar za remont motora za ruske helikoptere, rekao je šef Predstavništva RS u Ruskoj Federaciji Duško Perović.

On je prisustvovao sastancima rukovodstva RS sa ruskom delegacijom predvođenom predsjednicom Savjeta federacije Gornjeg doma parlamenta Rusije Valentinom Matvijenko na kojima je razgovarano o velikim zajedničkim projektima.

* GLAS: Nakon sastanka delegacija RS i Rusije u Banjaluci najavljeno je da će krajem maja biti potpisan ugovor o rekonstrukciji termoelektrana "Gacko" i "Ugljevik". Šta će biti predviđeno tim ugovorom?

PEROVIĆ: Uspostavili smo saradnju sa ruskom kompanijom ZIO koja je proizvođač opreme i u planu je da obave modernizaciju termoelektrana "Gacko" i "Ugljevik". Vrijednost investicije je oko 200 miliona evra i za svaku od termoelektrana predviđeno je otprilike po 100 miliona. Glavni zadatak biće podizanje instalisane snage termoelektrana i produžavanje njihovog radnog vijeka. Tako bismo dobili dodatnu količinu proizvedene struje i produženje vijeka elektrana za 15 do 20 godina. RS treba što prije da pripremi sve što je neophodno za taj posao i da potpišemo ugovore, jer su oni spremni da sve finansiraju, a da otplata bude obezbijeđena kroz isporuku struje koja će biti dobijena modernizacijom. Zahvaljujući tom aranžmanu RS neće davati svoj novac, a biznis plan će pokazati u kojem periodu će investicija biti otplaćivana isporukom struje. Modernizacija treba da bude izvršena u roku od pet godina, a planirano je da ugovor za taj posao bude potpisan na Ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu krajem maja i da potpisivanju prisustvuje predsjednik Rusije Vladimir Putin.

* GLAS: U toku je dogovor o izgradnji postrojenja za gas u Zvorniku. Kolika je vrijednost tog projekta i o kakvom je postrojenju riječ?

PEROVIĆ: Predstavnici "Gasproma", projektanti, inženjeri i tehnolozi su ove sedmice bili u Zvorniku i obišli lokaciju za gradnju postrojenja. Potpisan je protokol sa našim preduzećem "Gas-Res", tako da sve ide planiranim tokom. Za nekoliko mjeseci bi trebalo da počne izgradnja i za oko godinu bi trebalo da imamo završeno postrojenje. Vrijednost te investicije je oko 72 miliona dolara. To je postrojenje u kojem gas prelazi iz gasnog u tečno stanje. Na taj način se obim gasa smanjuje 600 puta i onda je njegov transport vrlo jeftin. Prilikom procesa pretvaranja gasa iz gasnog u tečno stanje stvara se energija koju možemo da koristimo za zagrijavanje ili za hlađenje. To otvara mogućnost da pored tog postrojenja budu napravljene hladnjače ili postrojenje koje će proizvoditi struju.

* GLAS: Dokle su došli pregovori o tome da Remontni zavod "Orao" iz Bijeljine bude servisni centar za ruske helikoptere koji su stacionirani u regionu?

PEROVIĆ: Remontni zavod "Orao" treba da dobije licencu od ruske korporacije ODK - Ujedinjeni proizvođači motora. Dobijanjem licence mogli bi da servisiraju motore za ruske helikoptere, kojih ima 47 u regionu. Na taj način Srpska bi bila regionalni centar za remont ruskih helikoptera. Već je potpisan protokol i za motore za civilne helikoptere smo dobili skoro sve što je potrebno da možemo da ih servisiramo. Borimo se da dobijemo istu mogućnost i za motore za vojne helikoptere. Birokratija malo koči, jer je riječ o dvojnoj namjeni.

* GLAS: Pregovara se i o nabavci helikoptera iz Rusije za potrebe Ministarstva unutrašnjih poslova RS. Kad se mogu očekivati rezultati tih pregovora?

PEROVIĆ: Riječ je o civilnim transportnim helikopterima za potrebe MUP-a RS. Ti helikopteri mogu da se koriste i za snimanje, jer imaju infracrvene kamere, a mogu da se koriste i za kontrolu saobraćaja. Njihova nabavka bi trebalo da bude finansirana putem lizinga. Mislim da bi dogovor za prvi helikopter mogao da bude realizovan već početkom septembra. U saradnji s Rusijom mnogo povoljnije dobijamo te helikoptere i njihova cijena je za oko 40 odsto niža od cijene u evropskim zemljama.

Rusko-srpski hram

* GLAS: Na ljeto je planirano polaganje kamena temeljca za izgradnju rusko-srpskog hrama u Banjaluci. Ko će biti prisutan od uglednih gostiju iz Rusije?

PEROVIĆ: Biće prisutan jedan visoki zvaničnik, ali ne možemo da otkrijemo o kome je riječ. Nadamo se da će on biti u novoj vladi Rusije, koja će biti formirana do 25. maja. Polaganje kamena temeljca za rusko-srpski hram, čiju će gradnju u najvećem dijelu finansirati Rusija, planirano je za drugu polovinu jula.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana