Dušanka Majkić za Glas Srpske: Bošnjački vrh želi da se abolira od kriminala

Željka Domazet
Dušanka Majkić za Glas Srpske: Bošnjački vrh želi da se abolira od kriminala

Izvođenje pred lice pravde svih onih koji su prekršili zakon se nikako ne uklapa u bošnjačku politiku, koja vuče ključne poteze iz centrale SDA, a koja rukovodi pravosuđem i još im jedino nedostaje ovladavanje Agencijom za istrage i zaštitu (SIPA) BiH da bi postali sigurni da su njihovi ključni kadrovi abolirani od svih krivičnih djela učinjenih u ratu i nakon rata.

Istakla je to u intervjuu "Glas Srpske" predsjedavajući Zajedničke komisije za odbranu i bezbjednost Parlamenta BiH Dušanka Majkić.

* GLAS: Od samog imenovanja direktora SIPA Gorana Zupca počeli su napadi na njega. Koji su, po Vašem mišljenju, razlozi za to?

MAJKIĆ: Dolaskom Zupca na čelo SIPA pokrenut je niz akcija koje su dovele do hapšenja kriminalaca i visokih funkcionera - od predsjednika do poslanika. Posebno su upadljivi orkestrirani napadi na Zupca nakon hapšenja poslanika SDA Šemsudina Mehmedovića, koji je osumnjičen za ratni zločin. Krivična prijava koju je SIPA proslijedila Tužilaštvu BiH napisana je na 210 strana i sadrži iskaze više od 100 svjedoka na 1.700 strana dokaznog materijala. Drugi predmet protiv Mehmedovića odnosi se na otkrivanje više do 600 projektila u blizini Tešnja. U svakoj normalnoj zemlji to bi dovelo do hapšenja i sankcionisanja. Međutim, sve to je uzalud, s obzirom na dosadašnji selektivan rad Tužilaštva BiH. To i jeste razlog što je Zubac postao problem i zato su ga se htjeli riješiti. Njegova kategoričnost, nepotkupljivost i odlučnost da pred lice pravde dovede sve one koji su prekršili zakon se nikako ne uklapa u bošnjačku politiku, koja vuče ključne poteze iz centrale SDA, rukovodi pravosuđem i još im jedino nedostaje ovladavanje ovom policijskom agencijom da bi postali sigurni da su njihovi ključni kadrovi abolirani od svih krivičnih djela učinjenih u ratu i nakon rata.

* GLAS: Kako komentarišete to da je zbog paljenja zgrada institucija tokom protesta u FBiH procesuiran samo Zubac, protiv kojeg je na kraju podignuta i optužnica?

MAJKIĆ: To je iskorišteno kao idealna prilika za pokušaj uklanjanja Zupca i ovladavanja SIPA od strane Bošnjaka. Jasno je svima da SIPA nema ovlašćenja za angažovanje specijalne jedinice za podršku ako se ne radi o krivičnom djelu terorizma. Kako je mogla intervenisati specijalna jedinica za borbu protiv terorizma kada je protestovao gladni narod, kako je to okvalifikovao tadašnji ministar bezbjednosti Fahrudin Radončić? Veoma je simptomatično da Tužilaštvo BiH, s ciljem sagledavanja kompletnog događaja u vezi sa paljenjem zgrade Predsjedništva BiH, nije obuhvatilo nijednu od nadležnih policijskih agencija koje su za to neposredno odgovorne. Samo to saznanje govori o stvarnim namjerama onih koji su iskonstruisali sve ovo. Plašim se da nisu svjesni šta čine i u kakvu avanturu vode ovu zemlju.

* GLAS: Kako komentarišete zahtjev Tužilaštva BiH upućen zamjeniku ministra bezbjednosti BiH Mladenu Ćavaru da izda rješenje o zabrani pristupa tajnim informacijama Zupcu, čime je izašlo iz svojih nadležnosti i umiješalo se u poslovne izvršne vlasti?

MAJKIĆ: Sve što se dešava u vezi sa pokušajem uklanjanja Zupca je posve nevjerovatno. Pitam se zašto sada ćute svi oni koji nas godinama uče o pravu i pravdi i koji vrše monitoring rada nad bezbjednosnim sektorom i pravosuđem. U kojoj se zemlji tužilaštvo može miješati u rad izvršnih organa vlasti? Odakle pravo nekompetentnom Ćavaru da, zbog pritiska postupajućeg tužioca Miroslava Markovića, donese rješenje o privremenom oduzimanju pristupa tajnim podacima Zupcu? Nevolja je što Ćavara, u strahu i panici od nalogodavca, nije uspio ni da se obavijesti da nema pravo na tu mjeru. Uostalom, to nikome i nije bilo važno. Trebalo je učiniti sve da bi Zubac bio uklonjen i on je tome da svoj doprinos. Na sjednici Predstavničkog doma Parlamenta BiH tražila sam od Savjeta ministara da spriječe nezakonit rad Ćavara.

* GLAS: SIPA je od Savjeta ministara zatražila da budu zaustavljeni pritisci na tu agenciju i njenog direktora, a od Ćavara da se vrati u okvire zakona. Da li je Savjet ministara morao ranije reagovati i da li Ćavar mora odgovarati za svoje postupke?

MAJKIĆ: Ćavar je djelovao mimo zakona, ali ko će ga sankcionisati? Sankcije su rezervisane samo za Srbe. Kraj je ovog mandata i ne vjerujem da će se bilo šta značajno dogoditi što bi popravilo stanje u oblasti bezbjednosti. Naprotiv! Obaviještena sam da je komandant EUFOR-a traži dodatni kontingent od 100 vojnika. Znamo da takva odluka nije slučajna i da je morala biti donesena na bazi konkretnih bezbjednosnih procjena. Može li to biti signal onima koji su se uputili u avanturu iz koje neće znati izaći. Odbrana i bezbjednost u BiH su uvijek bili u rukama Bošnjaka. Znamo ko je sve rukovodio ovim ministarstvima i zato ne treba da nam bude čudno gdje smo danas stigli.

* GLAS: Tražili ste od Visokog sudskog i tužilačkog savjeta (VSTS) BiH da reaguje na ovu situaciju. Šta očekujete?

MAJKIĆ: Očekujem do dobijem odgovore u vezi sa miješanjem Tužilaštva BiH u rad izvršnih organa vlasti. Moramo znati da li Tužilaštvo BiH mora raditi po zakonu ili na osnovu nezakonitih odluka postupajućeg tužioca. Uzdam se u savjest i profesionalizam novog predsjednika VSTS-a.

Nezavisni odbor

* GLAS: Kako komentarišete pritiske na Nezavisni odbor Parlamenta BiH da suspenduje ili smijeni Zupca?

MAJKIĆ: Nezavisni odbor je profesionalno i u skladu sa zakonom donio odluku da Goran Zubac nastavlja rad u punom kapacitetu i bez ikakvih ograničenja. Protiv odluke su očekivano bila samo dva bošnjačka člana Nezavisnog odbora. Apsurdno je da se odluci javno usprotivio i Šemsudin Mehmedović, koji je zaprijetio Nezavisnom odboru da će krivično odgovarati zato što nije smijenio Zupca. Čovjek osumnjičen za najteže ratne zločine prijeti nezavisnom tijelu Parlamenta BiH! Može li ovakva država opstati?

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana