Dušan Proroković, član Instituta za međunarodnu politiku i privredu: NATO želi svoje ljude na vlasti u BiH

Veljko Zeljković
Dušan Proroković, član Instituta za međunarodnu politiku i privredu: NATO želi svoje ljude na vlasti u BiH

BiH se već godinama nalazi pod javnim ili tajnim uticajima pojedinih zapadnih sila i njihovih službi, tvrdi u intervjuu za “Glas Srpske” Dušan Proroković iz Instituta za međunarodnu politiku i privredu iz Beograda.

Ističe da ga nije iznenadila izjava predsjednika Srbije Aleksandra Vučića o miješanju stranih sila u izborni proces u BiH.

- Stranci su se uvek mešali u izbore. I ne samo u njih. Nekada brutalno, kada su odstranili preko 100 funkcionera SDS-a, a nekada diskretno finansirajući propagandne kampanje. Oni nikada ništa nisu prepuštali slučaju - istakao je Proroković.

GLAS: Šta se krije iza ovog miješanja i navodnih pokušaja da se utiče na izbore u BiH?

PROROKOVIĆ: Oni žele BiH ugurati u NATO. Po svaku cijenu! I za to im treba kooperativna vlast u Republici Srpskoj, koja je do sada blokirala ovo učlanjenje. Još od Butmirskog procesa uočljivo je da oni pokušavaju “isisati” suštinu iz Republike Srpske.

GLAS: A to znači?

PROROKOVIĆ: Pokušavaju da smanje nadležnosti Republike Srpske kako bi ona ostala bez ikakvih funkcija, sa nekakvom titularnom skupštinom i vladom, koja bi se bavila samo komunalnim problemima. U tom kontekstu, mislim da je pojedinim zapadnim centrima moći u interesu da se institucionalni okvir unutar Bosne i Hercegovine menja, a kako bi se odblokirali procesi koje su oni započeli. Njima jako smeta to što BiH još nije u NATO-u.

GLAS: Da li su i u kolikoj mjeri pojedine inostrane ambasade uključene u ove aktivnosti?

PROROKOVIĆ: Pretpostavljam da jesu jer im je to posao. Ali, imaju oni dosta načina na koji to rade. Do savršenstva su razvili mehanizme uticaja. Nekada je to išlo preko diplomatskih predstavništava, a danas preko medija, nevladinih organizacija, pojedinaca u političkim partijama... To je razrađeno do nivoa savršenstva. Naravno, ne treba zaboraviti ni OHR, te činjenicu da visoki predstavnici u BiH imaju ovlašćenja koja se mogu porediti s onima koja su nekada imali kolonijalni upravnici u 19. veku.

GLAS: Nedavno ste izjavilo da je vrlo indikativno što se u deklaraciji Samita NATO-a u Briselu našla rečenica u vezi sa predstojećim izborima u BiH.

PROROKOVIĆ: Da, za mene je krajnje neobično da se jedna ovako moćna vojna organizacija bavi događajem kao što su izbori u BiH, ali i referendum u Makedoniji. To znači da im je jako stalo da ishod predstojećih izbora u Bosni i Hercegovini bude po njihovoj volji. Da u Republici Srpsku na vlast dođu ljudi koji im odgovaraju, a koji će provoditi u dela njihove planove.

Rusija će štititi “Dejton”

GLAS: Kako gledate na nedavnu posjetu ministra inostranih poslova Ruske Federacije Banjaluci?

PROROKOVIĆ: Kao prvo, Rusija je učestvovala u kreiranju Dejtonskog sporazuma. Ona je danas velika sila, kojoj je stalo da bude očuvan jedan ovakav međunarodni sporazum. U tom smislu rukovodstvo Srpske može koristiti svoje prijateljske odnose sa predstavnicima ruske vlasti kako bi ostvarilo svoje ciljeve. To je legitimno. Kao drugo, ne treba zaboraviti ni ekonomski aspekt ove priče. Ruske investicije u Srbiji su pomogle da se stabilizuju ekonomske prilike. To je prilika koju i RS treba da iskoristi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana