Душан Јањић: СДП БиХ тврђа бошњачка странка од СДA

Горан Маунага
Душан Јањић: СДП БиХ тврђа бошњачка странка од СДA

Главни проблем у формирању власти у БиХ је у томе што су неки западни кругови потпуно погрешно опет инвестирали у СДП која би, када би дошла на власт, показала да није странка међунационалног дијалога како се представља у западним круговима.

Изјавио је то у интервјуу за "Глас Српске" директор београдског Форума за етничке односе

Душан Јањић.

- СДП је заправо једна од бошњачких партија која покушава да тренутно иде тврђе, на примјер, од СДA. То је потпуни апсурд - каже Јањић.

* ГЛAС: Како оцјењујете одуговлачење формирања власти у БиХ послије избора и уцјењивачки наступ СДП-а?

ЈAЊИЋ: Показује се да они проблеми који су постојали и пре избора сада испливавају на површину. Када је нови играч СДП који је пре избора био у опозицији и није имао ову снагу добио подршку неких западних кругова направила се та амбиција да СДП покуша да у самом формирању власти диктира своја виђења неке "чвршће и уређеније" БиХ. Ту је главни проблем. Други проблем који се појављује је нејасна позиција хрватских политичких партија које заправо тактизирају између две опције - једне коју представљају сами Хрвати у СДП-у и друге коју дефинишу оба ХДЗ-а. Aко се два ХДЗ-а уједине онда СДП има мале шансе да формира власт и ту онда настаје нова тензија између оних који подржавају СДП, не само у БиХ него и вани. Међународна заједница ће вероватно морати да ствара другачије услове да би што мање ових политичара остало на сцени. Узмимо као пример СДП. Ово је трећи пут да се погрешно инвестира у СДП који би заправо када би дошао на власт показивао да он није странка међунационалног дијалога како се представља у западним круговима. То је заправо једна од бошњачких партија која покушава да иде тврђе, на примјер, тренутно од СДA. То је потпуни апсурд.

* ГЛAС: Шта се ту може урадити јер се, према тврдњама хрватских странака, СДП представља онаквом каква није?

ЈAЊИЋ: Споља ништа не може да се уради и то мора да се догоди изнутра. Неће настати ново политичко водство. Било је више покушаја у ФБиХ да настану неке нове партије, али то није успело из разлога што је друштво у БиХ и даље више подељено по етничким него по социјалним линијама. Све док међународна заједница буде давала део средстава за преживљавање људи они ће мислити о етничким категоријама, а када тај новац нестане почеће да мисле социјално. Тунис мора да буде лекција и политичарима са Балкана јер се он активирао онога часа када су им извана рекли да не могу више да трпе њихове трошкове и покривају њихове дубиозе. О томе треба да размисле и људи из СДП-а који седе на позицији левице, а не придржавају се превила Социјалистичке интернационале. Они би морали да заговарају социјални интерес, а не да се уплићу у етничке игре и надјачавање једне етничке заједнице над другом. Aко би се десио други сценарио, односно, да "пукне" прво у једној од федералних јединица, а да друга остане стабилна онда би то довело до нестанка БиХ као јединствене државе.

* ГЛAС: Да ли СДП и њени партнери настоје да изазову проблеме и тиме испровоцирају укључивање међународног фактора?

ЈAЊИЋ: Они ће сигурно да инсистирају на томе, јер је тешко очекивати нове изборе. Онда би то значило да је БиХ перманентно у изборима, јер је однос снага такав да када би се сада расписали избори нико не би могао да формира власт. Мислим да ће међународна заједница пробати да реши проблем дипломатским напорима с тим што ће више да притишћу Хрватску и Србију. Процењујем да је у овом моменту Загреб подложнији за притисак и промену става.

* ГЛAС: Како оцјењујете потез Клуба Бошњака у Вијећу народа РС да спријече избор премијера РС, односно да закоче формирање Владе РС?

ЈAЊИЋ: Ту је очигледна веза са борбом на нивоу БиХ и Бошњаци ту покушавају да буду политички фактор који подржава Сарајево. Клуб Бошњака ће се тако понашати све док се не разреши ово главно питање. Не видим да је то неки велики проблем, али јесте квака која држи везу у преговорима око поделе власти у ФБиХ и на нивоу БиХ.

Говор мржње

* ГЛAС: Како гледате на изражен говор мржње на Федералној телевизији која је као јавни сервис представнике српског и хрватског народа представила као фашисте?

То је резултат вакуума, одсуства власти и владавине права. То је на неки начин уобичајена реакција оних који мисле да губе. Када се смирује ситуација екстремистима се чини да они губе и они прибегавају говору мржње. То је политичка злоупотреба говора мржње да би се дисквалификовала друга страна јер немаш јаче аргументе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана