Duraković: Ako izgubimo Srebrenicu na izborima, gubimo i političku snagu

klix.ba
Duraković: Ako izgubimo Srebrenicu na izborima, gubimo i političku snagu

Sarajeo - Završen je sastanak koji je s liderima stranaka u sarajevskom hotelu "Holideju" održao Ćamil Duraković. Načelnik Srebrenice je kazao da je sa učesnicima sastanka razmijenio informacije s terena i da su razgovarali o situaciji pred Lokalne izbore u Srebrenici.

"Želio sam se sastati s liderima stranaka i upoznao sam ih o situaciji na terenu. Ovi izbori mogu biti nepovoljni za nas i želim da se dodatno uključimo i iznesemo ove izbore jer ja to sam ne mogu. Imam podršku svih stranaka i operativno ćemo na terenu iznijeti ove izbore. Poželjeli su mi sreću jer je Srebrenica važna za sve političke stranke čiji lideri su danas bili ovdje", kazao je načelnik Srebrenice.

Dodao je da postoji strah jer Bošnjaci povratnici i Hrvati žive u entitetu koji neke stvari radi samoinicijativno i diskriminira sve druge.

"Postoji veći strah od naredne nedjelje (Lokalni izbori 2. oktobra, op.a.) kakve bi posljedice uslijedile ako bi one politike koje provode referendume konačno politički preuzele Srebrenicu i na taj način zaokružile priču o Srebrenici. U tom slučaju bi politička situacija u BiH u narednih 10-15 godina bila u potpunosti promijenjena. Srebrenica je jedina opština u Republici Srpskoj gdje oni ne mogu provoditi svoje. Referendum nije proveden legalno jer ja nisam imenovao tu komisiju, nego su ga provodili vaninstitucionalno po nekim barakama. Ako izgubimo Srebrenicu, očito je da nećemo imati više te političke snage koju sada imamo", kazao je Duraković.

Na pitanje novinara koliki utjecaj imaju glasovi iz Srbije, Duraković je kazao da je taj utjecaj veći od 50 odsto. Od ukupno 7.700 srpskih birača, blizu 4.000 je iz Srbije.

"Na terenu imamo 3.000 Bošnjaka i 3.300 Srba, ali imamo 7.700 Srba i 6.050 Bošnjaka koji glasaju u odsustvu i poštom tako da ih blizu 4.000 glasa iz Srbije", kazao je Duraković.

Podsjećamo, sastanku su prisustvovali predsjedavajući Predsjedništva BiH i predjsednik SDA Bakir Izetbegović, predsjednik SBB-a Fahrudin Radončić, predsjednik SDP-a Nermin Nikšić, lider Demokratske fronte Željko Komšić i Amer Jerlagić, predsjednik Stranke za BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana