Дупле контроле инспектора морају отићи у прошлост

Свјетлана Шурлан
Дупле контроле инспектора морају отићи у прошлост

Бањалука - Рад републичких и локалних инспектора у РС биће детаљно претресен како би били детектовани проблеми са којима се суочавају сви у троуглу инспекција - локалне заједнице - пословна заједница и унапријеђен и поједностављен рад инспекције.

На првом састанку радне групе за анализу стања у области инспекција на свим нивоима власти у Српској, којем су присуствовали министарка управе и локалне самоуправе РС Лејла Решић и директор Инспектората РС Предраг Томић, договорено је да до краја маја буде урађена анализа с циљем откривања проблема и унапређења рада инспекције.

- Подаци до којих ћемо доћи на основу анализе биће уврштени у ново законско рјешење. Крајњи циљ је да побољшамо ефикасност инспекција и растеретимо привредне субјекте - рекла је Решићева.

На основу анализе до краја године треба да услиједи реформа и обједињавање свих инспекција под окриље Инспектората РС.

Члан Скупштине Уније удружења послодаваца РС Саша Тривић је казао да је пословна заједница инсистирала на обједињавању инспекција и да је то дефинисано и меморандумом о сарадњи који су потписали са Владом.

-  То је веома значајно јер би обједињавањем инспекција био побољшан квалитет надзора, а смањено дуплирање контрола. Надамо се да ће, након пет година иницирања те реформе, сада коначно бити реализована - нагласио је Тривић.

Начелница Одјељења за односе с јавношћу у Инспекторату РС Душанка Макивић наглашава да би јачање повезаности инспекција на свим нивоима омогућило ефикасније организовање инспекцијског надзора, економичније коришћење финансијских и кадровских ресурса и смањење инспекцијског оптерећења према привредним субјектима.

- Предности организовања инспекција на једном нивоу биле би вишеструке. Био би лакши начин управљања и праћења рада, избјегнуто дуплирање прегледа код истог пословног субјекта у једном дану или кратком периоду, смањен број инспектора и слично. Препозната је потреба за успостављање ефикасније мреже инспектора и увођењем јединственог система и методологије поступања с циљем смањења нежељених ефеката двоструког система инспекција - истакла је Макивићева.

У Влади РС су истакли да тренутно стање у области инспекција има за посљедицу да инспектори са локалног и републичког нивоа обично раде некоординисано због чега долази до преклапања надлежности, дуплих контрола, а неријетко и до различитог тумачења прописа.

- Реформа инспекција би требало да има неутралан ефекат на буџет - истакли су у Влади и додали да би главни ефекат требало да буде раст и конкурентност привреде.

Друга радна група

Паралелно са владином радном групом у оквиру Инспектората РС је формирана група.

Њен задатак је да са представницима пословне заједнице понуди најбоље и најефикасније рјешење у оквиру реформе инспекцијског надзора.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана