Дупле функције на заједничком нивоу воде до нове блокаде

Жељка Домазет
Дупле функције на заједничком нивоу воде до нове блокаде

Сарајево - Избором Колегијума Представничког дома у четвртак и преузимањем мандата новоизабраних посланика отворио се нови проблем у функционисању институција БиХ јер су чак три делегата из одлазећег сазива Дома народа преузели мандате у Представничком дому, док је четврти изабран у Вијеће народа Српске.

Један српски и два делегата из бошњачког клуба прихватили су нове функције. Из Централне изборне комисије поручују да су делегатска и посланичка функција неспојиве што преведено у праксу значи да би доношење одлука на нивоу БиХ до даљег могло да буде потпуно блокирано јер ће Дом народа да ради у отежаним условима.

Бариша Чолак из ХДЗ-а БиХ такође је освојио мандат у Представничком дому, али за сада остаје у Дому народа.

Замјеник предсједавајућег Дома народа Бариша Чолак рекао је за "Глас Српске" да је он остао у Дому народа иако је изабран у Представнички дом како би ова институција могла колико-толико да ради.

- Биће заиста тешко радити у наредном периоду јер колеге које су у актуелном сазиву Дома народа из реда бошњачког народа мораће долазити на све сједнице да би било кворума. Уколико се питање попуне Дома народа не ријеши ускоро биће проблема, а предстоји нам много посла, прије свега у вези са усвајањем буџета за наредну годину - каже Чолак за "Глас Српске".

Када ће нови сазив Дома народа БиХ бити формиран у овом тренутку нико са сигурношћу не може да каже. Потребно је, прије свега, да буде формиран Дом народа Парламента ФБиХ, а када ће се то догодити, зависи прије свега од Централне изборне комисије која би требало да утврди који ће се попис примијенити приликом попуне тог дома, да ли онај из 1991. године или из 2013.

Подсјетимо, српски клуб је изабран на посљедњој сједници Народне скупштине РС и њега ће у наредне четири године чинити Душанка Мајкић, Средоје Новић, Никола Шпирић, Лазар Продановић и Младен Босић.

Из Централне изборне комисије  су рекли "Гласу Српске" да су функције посланика у Представничком дому и делегата у Дому народа  неспојиве и да  једна особа у исто вријеме не може бити и посланик и делегат.

- На конститутивној сједници Представничког дома новоизабраним посланицима су уручена увјерења о додјели мандата која садрже изјаву о прихватању или одбијању мандата. У случају да прихвате мандат, а не поднесу сами оставку у Дому народа, онда ЦИК по службеној дужности има рок од 15 дана да утврди престанак њиховог  мандата у Дому народа - рекли су у ЦИК-у.

Истакли су да делегат Огњен Тадић који је изабран у Вијеће народа Републике Српске у исто вријеме може бити и делегат у Дому народа БиХ јер те функције нису окарактерисане као сукоб интереса. 

Попис поново на дневном реду

 

ИЗ ЦИК-а су "Гласу Српске" потврдили да ће наредне седмице наново отворити расправу о попуни Дома народа Парламента ФБиХ.

Спорења око тога који попис примијенити и даље су актуелна и ЦИК је, како сазнајемо, још увијек подијељен па ништа не наговјештава да ће било каква одлука бити донијета.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана