Дуњић: То је био рат, а не партија шаха

Срна
Дуњић: То је био рат, а не партија шаха

Београд - Бивши командант Игманске бригаде Војске Републике Српске Велимир Дуњић изјавио је данас у Хагу да његова јединица на сарајевском ратишту није чинила злочине, већ да је искључиво бранила 6 сарајевских општина у којима су живјеле десетине хиљада Срба пред офанзивама Армије БиХ.

Дуњић је на суђењу бившем команданту Главног штаба Војске Републике Српске Ратку Младићу пред Хашким трибуналом негирао да је његова јединица користила снајпере, тврдећи да је терен био неповољан за то, преносе медији.

Он је потврдио да је бригада користила артиљеријске гранате тешких калибара против циљева у граду, додајући да је српска војска отварала ватру на непријатеља, његове јединице и борбене положаје.

"Ово је био рат, а не партија шаха", рекао је Дуњић, одбацујући сугестије тужиоца да су гранате погађале и цивилне објекте.

Он је напоменуо да у рату, уколико непријатељске снаге дејствују из цивилног објекта, то више није цивилни објекат, него легитимни војни циљ по којем се дјелује.

Упитан током унакрсног испитивања о генералу Армије БиХ Јовану Дивјаку, Дуњић је прокоментарисао да је то "Србин који је издао српски народ и ставио се на муслиманску страну".

Дуњић је посвједочио и да су кроз зону одговорности његове јединице ка Сарајеву слободно пролазили хуманитарни конвоји, упркос томе што их је, како је навео, Армија БиХ користила за шверцовање оружја и муниције.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана