Дукић: Судије из правосуђа БиХ судиле и у логору Виктор Бубањ

Срна
Дукић: Судије из правосуђа БиХ судиле и у логору Виктор Бубањ

Бањалука - Предсједник Савеза логораша Републике Српске Бранислав Дукић рекао је данас у Бањалуци да су поједине судије из правосудних институција БиХ за вријеме рата биле и у касарни "Виктор Бубањ", у којој је он био заробљен.

Дукић је рекао да су у логору биле судије Исмет Мемелџија, Галиб Смајић, Даворин Јукић, Идриз Каменица, судија Марковић, Шабан Максумић, Амир Јагањац и Мирсо Салем.


"То је забиљежио Међународни комитет Црвеног крста. Заједно са мном ту су била још 53 заробљеника, а судије су имале посебне просторије у којима су боравили од 1991. до 1995. године", рекао је Дукић новинарима након састанка са предсједником Републике Српске Милорадом Додиком.

Предсједник Удружења породица погинулих и несталих цивила општине Братунац Радојка Филиповић нагласила је да је заједнички став да организације произашле из одбрамбено-отаџбинског рата стоје иза свих закључака донесених на данашњем састанку са предсједником Српске.

"Позивам медије да стану иза истине и правде и иза жртава, да буду на путу заштите мира и суживота. Пресуда Несеру Орићу је кап која је прелила чашу. Ми у Суд и Тужилаштво БиХ више не вјерујемо и нећемо дозволити да иком више пресуђују", рекла је Филиповићева.

Предсједник Удружења жена жртава рата Божица Живковић-Раилић навела је да су пресуде Суда БиХ извор и јачање мржње међу народима у БиХ.

Она је упитала како је могуће да послије 25 година породице у Српској не могу да нађу своје погинуле, нити да нико не одговара због злостављања жена и дјеце.

"Обично се процесуира један логор у Тузли, а има их још 16. Гдје су злочини у Градачцу, Грачаници, Олову, Какњу, Зеници и свим другим мјестима у којима су затварани Срби", упитала је Рајилићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана