Дукић: Мировним споразумом Српска трајно цементирана

Дукић: Мировним споразумом Српска трајно цементирана 18.11.2017 10:53 | Глас Српске

Бањалука - Предсједник Савеза логораша Републичке Српске Бранислав Дукић оцијенио је да ће Дејтонски мировни споразум, којим је Република Српска трајно цементирана на овим просторима, опстати без обзира на све покушаје његовог урушавања и стварања унитарне БиХ.

"Вјерујем да је Дејтонски мировни споразум створио трајни мир на овим просторима и да више никада неће доћи до трагичних сукоба који су се десили 1990-их година на простору бивше Југославије", рекао је Дукић Срни поводом 22 године од парафирања Дејтонског мировног споразума.


Дукић је навео да је сигуран да ће Дејтронски споразум, иза којег стоје највеће силе свијета, опстати, без обзира што бошњачка страна на све могуће начине годинама покушава да минимизира тај споразум и створи унитарну БиХ.

"Дејтонским споразум је Србима дао државу - Републику Српску. То је гаранција да Срби никада неће као народ нестати на овим просторима", каже Дукић.

Прије 22 године у америчкој бази Рајт Петерсон у Дејтону парафиран је Општи оквирни споразум за мир у БиХ и његових 12 анекса, чиме је окончан рат у БиХ и успостављен њен уставно-правни поредак.

Овим споразумом створена је државна заједница БиХ састављена од два ентитета, Републике Српске и Федерације БиХ, који су потписници свих анекса као кључних докумената за проведбу и функционисање државе настале међународним уговором.

Дејтонски споразум, након тронедјељних преговора, парафирали су тадашњи предсједници Србије Слободан Милошевић, такозване Републике БиХ Алија Изетбеговић и Хрватске Фрањо Туђман.

Споразум је парафиран у присуству тадашњег државног секретара САД Ворена Кристофера, а осим њега главни амерички посредници били су Ричард Холбрук и генерал Весли Кларк.

Дејтонски споразум званично је потписан 14. децембра 1995. године у Јелисејској палати у Паризу.

Дан успостављања Општег оквирног споразума за мир у БиХ - 21. новембар републички је празник и нерадни дан у Републици Српској.© Глас Српске 2012 ISSN 2303-7385 | Импресум | Маркетинг | Контакт | Латиница | Ћирилица