Дукић: Копију хашке архиве прослиједити и у Бањалуку

Срна
Дукић: Копију хашке архиве прослиједити и у Бањалуку

Бањалука - Предсједник Савеза логораша Републике Српске Бранислав Дукић сматра да копија архиве Хашког трибунала, осим Сарајева, мора бити прослијеђена и у Бањалуку.

"Мислим да није у реду да се документација, односно архива Хашког трибунала налази само у Сарајеву, јер у БиХ живе три конститутивна народа која су страдала у протеклом рату у БиХ", рекао је Дукић Срни.

Дукић је подсјетио да су представници српских жртава рата на састанку са главним тужиоцем Хашког трибунала Сержом Брамерцом прошлог мјесеца у Сарајеву упутили оштар протест због одлуке да архива Хашког трибунала буде прослијеђена само у Сарајево.

Директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Милорад Којић очекује да ће Секретаријат Хашког трибунала позитивно одговорити на захтјев Републике Српске да се у Бањалуци, у оквиру Републичког центра, формира информативни центар са јавном архивом Трибунала.

"Републички центар је једина институција на простору цијеле БиХ која се конкретно бави истраживачким активностима, због чега сматрамо оправданим наш захтјев да информативни центар Хашког трибунала буде у оквиру Републичког центра", рекао је Којић Срни.

У Сарајеву је јуче представљен Меморандум о разумијевању на основу којег ће бити успостављен информативни центар Трибунала у том граду.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана