“Duh” cara Aleksandra stigao do Banjaluke

Darko Momić
“Duh” cara Aleksandra stigao do Banjaluke

Banjaluka - Imperatorsko pravoslavno palestinsko društvo nije previše poznata, ali jeste jako moćna humanitarna organizacija koja je jedan od tvoraca ideje o izgradnji srpsko-ruskog hrama i kulturnog centra u Banjaluci, čije temelje je 21. septembra posjetio ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov, koji je i sam član ove organizacije.

Sveštenik Srpske pravoslavne crkve koji se školovao i u Moskvi Miladin Mitrović predsjednik je ovog društva u Banjaluci. Iako samo ime sluti kao da je riječ o nekakvoj okultnoj i mističnoj organizaciji koja asocira na popularnu seriju “Senke nad Balkanom”, istina je potpuno drugačija.

- Imperatorsko pravoslavno palestinsko društvo osnovao je ruski car Aleksandar Treći, otac cara Nikolaja Drugog, s ciljem da održava duhovne, kulturne, istorijske i političke veze sa Svetom zemljom, odnosno Palestinom. Osnovni ciljevi društva su gajenje duhovnog i kulturnog nasljeđa carske dinastije Romanov i propagiranje vrijednosti pravoslavlja, kao sastavnog elementa identiteta srpskog i ruskog naroda - objašnjava otac Miladin.

On ističe da je Imperatorsko pravoslavno palestinsko društvo zajedno sa Ruskim geografskim društvom, koje vodi ruski ministar odbrane Sergej Šojgu, jedino koje nikada nije prekidalo svoj rad, jer je funkcionisalo i u sovjetskom periodu.

- Vremenom je počelo da se preobražava u moćnu pravno-političku organizaciju koja štiti interese pravoslavlja, pogotovo tamo gdje je ugroženo, kao na Bliskom istoku ili na Balkanu. Društvo broji ukupno oko 1.500 aktivnih članova i ima svoje područne jedinice u svim većim evropskim gradovima. Na čelu društva je Sergej Stepašin, bivši premijer Rusije i bivši šef Federalne službe bezbjednosti, nasljednice nekadašnjeg KGB-a. On je trenutno na čelu Države revizorske službe i slobodno mogu da kažem jedan od deset najuticajnijih ljudi u Rusiji. Ugledni i uticajni članovi društva su i Sergej Lavrov, patrijarh ruski Kiril, mitropolit Ilarion - kaže Mitrović.

Prema njegovim riječima, društvo je isključivo humanitarno-socijalnog karaktera pod pokroviteljstvom Ruske pravoslavne crkve, ali na međunarodnom nivou je izraslo u izuzetno značajnu organizaciju čiji glas se čuje i u Ujedinjenim nacijama, OEBS-u, Evropskom parlamentu i drugim svjetskim organizacijama.

- Nas nekolicina smo prvo postali članovi podružnice društva u Nižnjem Novgorodu, a na redovnom godišnjem Kongresu društva u Moskvi prije dvije godine smo dobili zeleno svjetlo da bude formirana područna jedinica za cijeli Balkan sa sjedištem u Banjaluci. Imamo 11 aktivnih članova, među kojima je najpoznatiji svakako ministar industrije, energetike i razvoja RS Petar Đokić. On je poslije nedavnog otvaranja muzeja našeg društva u Nižnjem Novgorodu od mitropolita Ilariona dobio orden Svetog Georgija - otkriva Mitrović, dodajući da iz Banjaluke predlažu, ali da se isključivo u Moskvi odlučuje ko može postati član društva.

On dodaje da je ideja o izgradnji srpsko-ruskog hrama i kulturnog centra postala mnogo aktivnija kada su članovi društva podstakli i ohrabrili vladiku banjalučkog Jefrema da krene u njenu realizaciju.

- Prvi čovjek društva Sergej Stepašin uputio je pismo predsjedniku Srpske Miloradu Dodiku i zamolio ga da se krene u realizaciju te ideje, tako da se slobodno može reći da je društvo nosilac ideje o izgradnji hrama - kaže Mitrović.

On ističe da je humanitarni rad u osnovi društva, dodajući da u Banjaluci pred početak školske godine po pedesetak mališana dobije školski pribor od društva.

Čestica kamena

Sveštenik Miladin Mitrović objašnjava da se kuća u kojoj su ubijeni car Nikolaj Drugi i članovi njegove porodice zove Ipatijevska kuća.

- Iz Rusije je poslat dio kamena sa te kuće, kao relikvija i ta čestica kamena biće uzidana u srpsko-ruski hram, što je jako značajno. Sergej Stepašin je poslao pismo vladici Jefremu i zahvalio mu za realizaciju projekta, a kao prateći dio pisma stigla je ta lijepo uramljena čestica kamena - kaže Mitrović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana