Dug za PDV skočio za 69 miliona KM

Dragana Orlović
Dug za PDV skočio za 69 miliona KM

Banjaluka - Dug za porez na dodatu vrijednost (PDV) poreskih obveznika u BiH iznosio je na kraju 2018. godine 463 miliona maraka, što je 69 miliona maraka u odnosu na godinu ranije.

Podaci su to Uprave za indirektno oporezivanje BiH (UIO BiH), gdje kažu da je na kraju 2017.  godine ovaj dug bio 394 miliona maraka.

Listu najvećih dužnika već godinama predvodi isto preduzeće, a to je “Gras” iz Sarajeva, i to sa 20,7 miliona maraka duga.

Na drugom mjestu najvećih dužnika je sarajevski “Bosmal”, a treću poziciju zauzela je “Sarajevska pivara”. Četvrto mjesto na ovoj neslavnoj listi pripada “Radioteleziji BiH”, a peto  “MB - Kekerović”iz Laktaša.

Načelnik Odjeljenja za komunikacije u UIO Ratko Kovačević kaže da na povećanje duga po osnovu PDV-a velikim dijelom utiče i zatezna kamata, koja iznosi 0,04 odsto za svaki dan zakašnjenja.

- Zbog činjenice da najveći dužnici ne izmiruju obaveze već godinama, kao i u svim slučajevima gdje se više ništa ne može iskoristiti za naplatu tog duga, zatezna kamata od 0,04 odsto svakog dana zakašnjenja utiče da rastu ova dugovanja - objašnjava Kovačević.

Lani je, kako kaže, UIO BiH prinudno naplatila 149 miliona maraka duga, dok je godinu ranije naplaćeno 95 miliona KM.

- Razlog za povećanje naplate prinudnim putem je, pored ostalog, početak primjene nove poreske aplikacije, koja je mnogo efikasnija - naglašava Kovačević.

Dodaje i da UIO po zahtjevu poreskih obveznika i uz ispunjavanje propisanih uslova odobrava plaćanje duga u ratama, kao i odgođeno plaćanje. Tako je 2018. godini po tom osnovu, kako kaže, naplaćeno ukupno 6,4 miliona maraka duga.

Akcize i carine

 

U Upravi za indirektno oporezivanje BiH kažu da je dug po osnovu akcize i carina trenutno 44 miliona maraka.

- To je za milion maraka manje nego na kraju 2017. godine, kada je ovaj dug bio 45 miliona maraka - navode u UIO.

Pet najvećih dužnika na početku marta 2019.

Preduzeća          Dug ( u milionima maraka)

“Gras” Sarajevo - 20,7

“Bosmal” Sarajevo - 8,3

“Sarajevska pivara” - 5,3     

Radiotelevizija BiH - 4,8

“MB - Kekerović” Laktaši - 4,3

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana