Дуг за ПДВ скочио за 69 милиона КМ

Драгана Орловић
Дуг за ПДВ скочио за 69 милиона КМ

Бањалука - Дуг за порез на додату вриједност (ПДВ) пореских обвезника у БиХ износио је на крају 2018. године 463 милиона марака, што је 69 милиона марака у односу на годину раније.

Подаци су то Управе за индиректно опорезивање БиХ (УИО БиХ), гдје кажу да је на крају 2017.  године овај дуг био 394 милиона марака.

Листу највећих дужника већ годинама предводи исто предузеће, а то је “Грас” из Сарајева, и то са 20,7 милиона марака дуга.

На другом мјесту највећих дужника је сарајевски “Босмал”, а трећу позицију заузела је “Сарајевска пивара”. Четврто мјесто на овој неславној листи припада “Радиотелезији БиХ”, а пето  “МБ - Кекеровић”из Лакташа.

Начелник Одјељења за комуникације у УИО Ратко Ковачевић каже да на повећање дуга по основу ПДВ-а великим дијелом утиче и затезна камата, која износи 0,04 одсто за сваки дан закашњења.

- Због чињенице да највећи дужници не измирују обавезе већ годинама, као и у свим случајевима гдје се више ништа не може искористити за наплату тог дуга, затезна камата од 0,04 одсто сваког дана закашњења утиче да расту ова дуговања - објашњава Ковачевић.

Лани је, како каже, УИО БиХ принудно наплатила 149 милиона марака дуга, док је годину раније наплаћено 95 милиона КМ.

- Разлог за повећање наплате принудним путем је, поред осталог, почетак примјене нове пореске апликације, која је много ефикаснија - наглашава Ковачевић.

Додаје и да УИО по захтјеву пореских обвезника и уз испуњавање прописаних услова одобрава плаћање дуга у ратама, као и одгођено плаћање. Тако је 2018. години по том основу, како каже, наплаћено укупно 6,4 милиона марака дуга.

Акцизе и царине

 

У Управи за индиректно опорезивање БиХ кажу да је дуг по основу акцизе и царина тренутно 44 милиона марака.

- То је за милион марака мање него на крају 2017. године, када је овај дуг био 45 милиона марака - наводе у УИО.

Пет највећих дужника на почетку марта 2019.

Предузећа          Дуг ( у милионима марака)

“Грас” Сарајево - 20,7

“Босмал” Сарајево - 8,3

“Сарајевска пивара” - 5,3     

Радиотелевизија БиХ - 4,8

“МБ - Кекеровић” Лакташи - 4,3

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана