Дудаковићеви људи палили цркве и односили звона

Дарко Момић
Дудаковићеви људи палили цркве и односили звона

Сарајево - Пред Судом БиХ данас ће бити настављено суђење бившем команданту Петог корпуса тзв. Армије РБиХ Атифу Дудаковићу и још 15 припадника корпуса који су оптужени за злочине над Србима на подручју Крајине 1995. године.

Тужилац Маријана Чобовић истакла је током изношења уводних ријечи Тужилаштва БиХ 15. априла да ће доказати да су Дудаковић и њему подређени официри и војници у оквиру удруженог злочиначког подухвата починили злочин против човјечности и ратни злочин против цивилног становништва. Она је прецизирала да ће тужилаштво наводе оптужбе доказивати позивањем 447 свједока и шест стручних вјештака, те прилагањем више од 1.100 доказних материјала.

- Циљ напада био је не само освајање ових територија које су биле под контролом Војске Републике Српске, већ и етничко чишћење српског становништва са тих простора - истакла је Чобовићева.

Поред убистава заробљених војника ВРС и старих и болесних српских цивила, тужилаштво терети Дудаковића и њему подређене и за кршење Конвенције за заштиту културних добара у случају оружаног сукоба из 1954. године.

- Атиф Дудаковић је омогућио, дозволио и сагласио се са радњама подређених му припадника јединица да плански и организовано уништи све културне и религијске споменике, препознатљиве као духовно и културно насљеђе Срба - пише у оптужници.

На подручју Босанског Петровца, наводи се даље, припадници снага којима је командовао Атиф Дудаковић су запалили, девастирали и однијели звона из катедралног храма у граду Босанском Петровцу, затим из храма Пресвете Богородице у селу Пркоси, цркве Светог Георгија у селу Бјелај, цркава Успења пресвете Богородице у селима Крњеуша и Вођеница, храма Покрова пресвете Богородице у селу Суваја и цркава Светог Пророка Илије у селима Смољан и Бравско.

Поред цркве у центру Кључа, припадници Петог корпуса уништили су и парохијски дом у селу Горња Саница, затим цркву Успења пресвете Богородице у Доњем Соколову, храм Вазнесења Господњег у селу Пећи и храм Свете тројице у селу Копљеница.

- Девастирана је црква Светих апостола Петра и Павла у Санском Мосту, а на подручју ове општине запаљене су и уништене и црква Светог Марка и парохијски дом у селу Дабар, храм Светог архиђакона Стефана у селу Кљевци, црква Вазнесења Господњег у Лушци Паланци, црква Светог Јована Крститеља у селу Јелашиновци, цркве Преображења Господњег у Мајкић Јапри и Вазнесења Господњег у Будимлић Јапри, потом храм Успења пресвете Богородице у селу Стари Мајдан, црква Светог Константина и Јелене у Томини, храм Светог Пророка Илије у селу Врањска и храм Светог Николаја у Доњем Раткову - наведено је у оптужници.

Бранко Ћопић

У оптужници се, између осталог, наводи да су снаге Атифа Дудаковића девастирале и уништиле и цркву у селу Хашани, родном мјесту Бранка Ћопића.

- Девастирана је црква у Босанској Крупи, а на подручју ове општине су запаљене и девастиране и црква Светог архангела Гаврила у селу Српска Јасеница, затим црква Светог кнеза Лазара у селу Бенаковац, црква Светог Пантелејмона у Доњим Петровићима и црква Свете великомученице Марине у Горњим Петровићима, као и црква Светог Јована Крститеља у селу Хашани - наводи се у оптужници.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана