Дудаковићев ратни пут у школској библиотеци

Свјетлана Шурлан
Дудаковићев ратни пут у школској библиотеци

Бањалука - Ратна монографија Петог корпуса Армије РБиХ биће подијељена школама и њиховим библиотекама у Унско-санском кантону (УСК), што је изазвало шок у српској заједници у том кантону, гдје су снаге ове јединице починиле неке од најмонструознијих злочина у протеклом рату у БиХ.

Велики број снимака свједочи о томе, а посебно је упечатљив онај на којем ратни командант Петог корпуса Атиф Дудаковић наређује да све што је српско буде попаљено, док његови борци заробљене Србе воде везане за аутомобиле.

У операцијама Петог корпуса у општинама Петровац, Бихаћ, Босанска Крупа, Сански Мост и Кључ убијено је око 870 српских цивила и 400 војника, а спаљено више од 30 села. За вријеме њиховог трајања нестало је више од 800 људи, а на том подручју пронађена је 21 масовна гробница са тијелима Срба.

Најава "обогаћивања" школске литературе ратном монографијом долази у вријеме када су власти четири кантона у ФБиХ одлучиле да дјецу у основним школама уче о томе да су Срби агресори и да су починили геноцид и етничко чишћење над Бошњацима.

Аутори монографије наводе да она садржи оно што је Пети корпус Армије РБиХ и народ бихаћког округа преживио од 1992. до 1995. године. Састоји се од осам дијелова, а према наводима аутора, говори о почетку агресије на БиХ, отпору агресорима у бихаћком округу, формирању Петог корпуса, покушају сецесије дијела БиХ и борбеним дејствима. Издавање монографије подржала је Влада УСК након иницијативе чланова Патриотске лиге и кантоналног Министарства за питања бораца и ратних војних инвалида. На челу пројекта за израду монографије био је ратни начелник штаба Петог корпуса Фадил Хасанагић, а учествовао је и ратни командант тог корпуса Атиф Дудаковић, који је годинама под истрагом због ратних злочина над Србима.

- Први тираж је 500 комада, а 350 комада биће подијељено школама и њиховим библиотекама, општинским библиотекама и борачким организацијама, а дио ће ићи у слободну продају - казао је Хасанагић.

Делегат српског народа у Парламенту ФБиХ Младен Лонић из УСК истакао је да ратној литератури не може бити мјесто у школама.

- Ни у једној школи не треба да буде ратна литература и то не треба да форсира ниједан народ у овој земљи. Коме се чита, нека је чита, али не подржавам да та литература иде у школе - истакао је Лонић и додао да ће на сједници Клуба српских делегата, која је заказана за данас, разговарати о овој теми и да ће тражити одговор надлежних институција.

Његов колега у клубу из Ливањског кантона Миле Марчета каже да ратнохушкачке теме не треба да буду отваране скоро 25 година послије завршетка сукоба и да поново буду жариште нечега што може довести до нежељеног сценарија.

- То не треба никоме ко мисли добро, има хиљаду других ствари које треба да буду дио школства и образовања младих, а не да их трују ратнохушкачком литературом - казао је Марчета.

Он је такође најавио да ће на сједници Клуба српских делегата тражити да буде заузет став о овом скандалу.

- У УСК живи велики број Срба. Има нас у Петровцу, Босанској Крупи, Бихаћу, нешто мање у Санском Мосту и ово је страшна порука свима нама. Ми делегати с тог подручја треба да заузмемо став и да тражимо да се одустане од ове сулуде идеје - казао је Марчета.

Одборник у Скупштини општине Босански Петровац Светко Дукић рекао је да неће бити добро ако монографија заврши у школама.

- То не води ничему добром и невјероватно је да се то дешава након 20 и више година од рата. На сједници Скупштине општине ћу тражити да видим да ли ће се то десити - рекао је Дукић.

Предсједник Општинског одбора СНСД-а у Санском Мосту Драго Праштало каже да ратна литература нема шта да тражи у школама у рукама дјеце.

- Сви треба да се окрену будућности, а не да гледамо у прошлост - казао је Праштало.

Савјет Европе и УНЕСКО препоручили су да ратне догађаје из недавне прошлости дјеци не треба интерпретирати на начин који шири мржњу и вријеђа осјећања других народа, али су министри образовања у Кантону Сарајево те Зеничко-добојском, Унско-санском и Тузланском кантону одлучили да занемаре те препоруке и у школске програме историје увели споран садржај. То је подстакло и органе у РС да у уџбенике уведу догађаје из новије историје.

Марковић: Застрашујућа мржња

Члан делегације Парламента БиХ у Парламентарној скупштини Савјета Европе Милица Марковић сматра да је потпиривање мржње у наставном процесу у ФБиХ аргумент више за размишљање да се БиХ на миран начин подијели.

- Застрашујућа је чињеница да неко толико година након завршетка рата сматра да и даље треба причати о агресорима и потпиривати мржњу и нетрпељивост између Бошњака и Срба - рекла је Марковићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана