Dudaković uhapšen poslije decenija bježanja od pravde

Željka Domazet
Dudaković uhapšen poslije decenija bježanja od pravde

Bihać, Sarajevo, Banjaluka - Ratni komandant Petog korpusa Armije RBiH Atif Dudaković i još 12 pripadnika te jedinice uhapšeni su u petak zbog sumnje da su 1995. godine počinili zločine nad stotinama srpskih civila i zarobljenih vojnika, a godinu ranije i nad bošnjačkim civilima lojalnim Fikretu Abdiću.

Tužilaštvo BiH, koje je naložilo hapšenja, saopštilo je da su uhapšeni komandanti i vojnici Petog korpusa pod istragom zbog zločina protiv čovječnosti, a Dudakoviću je na teret stavljen i zločin protiv civilnog stanovništva.

Dudaković je komandovao akcijama "Grmeč 94" i "Sana 95", a osumnjičen je za ratne zločine počinjene na području Petrovca, Ključa, Sanskog Mosta i Krupe na Uni. Prema podacima institucija RS koje se bave istraživanjem ratnih zločina i traženjem nestalih, u akcijama Petog korpusa tokom 1995. u pomenutim opštinama ubijeno je 870 srpskih civila i 400 vojnika, a spaljeno više od 30 sela. Na tom području pronađena je 21 masovna grobnica sa tijelima ubijenih Srba.

Akcija hapšenja

Hapšenje 12 osumnjičenih u jutarnjim časovima obavili su pripadnici Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) BiH uz podršku MUP-ova Unsko-sanskog i Livanjskog kantona. Obavljeni su pretresi na 17 lokacija na području Sarajeva, Bihaća, Sanskog Mosta, Ključa, Velike Kladuše i Cazina. U nastavku akcije oko 14.30 časova je na ulasku u BiH uhapšen još jedan osumnjičeni.

Dudaković je uhapšen u Bihaću, a o tome je prvog obavijestio penzionisanog brigadnog generala Armije RBiH Fikreta Ćuskića i zamolio ga da prenese poruku njegovom advokatu. Potom je u svom stanu u Sarajevu uhapšen Ibrahim Nadarević, koji je i član Glavnog odbora SDA i savjetnik zamjenika predsjedavajućeg Doma naroda Parlamenta BiH Safeta Softića. Nadarević je bio komandant 517. brdske brigade Petog korpusa, a u poslijeratnom periodu je bio ministar za pitanja boraca i invalida FBiH. U Ključu su uhapšeni nekadašnji pripadnici Petog korpusa Ejub Koženjić, Huso Balagić, Safet Salihagić, Ibrahim Šiljdedić, Adis Zjakić i Hasan Ružnić, dok imena preostalih uhapšenih nismo uspjeli da saznamo.

Osumnjičeni su nakon hapšenja prebačeni u prostorije SIPA u Istočnom Sarajevu i trebalo je da budu predati tužiocu.

- Akcija je rezultat dugotrajne i temeljne istrage Posebnog ođeljenja za ratne zločine Tužilaštva BiH tokom koje je saslušano više stotina svjedoka i prikupljeno nekoliko stotina dokaznih materijala, uključujući arhivska dokumenta, video-snimke i materijale koji se tiču ekshumacije i identifikacije ubijenih - saopštilo je Tužilaštvo BiH.

U Tužilaštvu su naglasili da se ratni zločini koji su predmet istrage odnose na stradanje više stotina žrtava, civila i zarobljenih vojnika srpske nacionalnosti, sa područja zapadnokrajiških opština tokom 1995. i civilnog stanovništva bošnjačke nacionalnosti Autonomne pokrajine Zapadna Bosna tokom 1994. godine.

Zločini i otezanje istrage

U Tužilaštvu BiH 12 godina traje istraga o zločinima Petog korpusa. Protiv Dudakovića su još 2006. krivičnu prijavu Tužilaštvu BiH podnijeli tadašnji predsjednik i premijer RS Dragan Čavić i Milorad Dodik, a MUP RS podnio izvještaj o počinjenom krivičnom đelu.

Prije toga televizije su u nekoliko navrata objavile snimke na kojima se Dudaković vidi kao akter i nalogodavac ratnih zločina. Na video-snimku koji je nastao u okolini Gline i Dvora na Uni 7. i 8. avgusta 1995. godine vidi se da se pripadnici vojnih formacija "Crne mambe" iz Hrvatske i odreda "Hamze" iz BiH, koji su bili pod Dudakovićevom komandom, obračunavaju sa srpskim vojnicima i civilima koji tokom "Oluje" napuštaju Krajinu. Vidi se trenutak kada pripadnici Petog korpusa zarobljavaju vojnika Radeta Rogića iz Sanskog Mosta. Nakon maltretiranja, šamaranja i ponižavanja, Rogić je brutalno ubijen. Na snimcima se vidi i da Dudaković naređuje paljenje srpske imovine 16. i 17. septembra 1995. godine.

- Tamo ćeš poslati jednu četu, sve da se popali. Da ne dođu tamo više nikad - naređivao je Dudaković.

Snimci pokazuju i da je imao namjeru da osvoji Banjaluku, ali mu je to ostao neostvareni ratni cilj. Na snimcima od 9. jula 1994. vide se pripadnici Narodne odbrane Autonomne pokrajine Zapadna Bosna koje je zarobio Peti korpus. Dudaković, okružen vojnicima, pitao je tada gđe su dva zarobljenika, a kad je dobio odgovor da su u kampanjoli, izdao je naredbu: "Strijeljati na licu mjesta!"

Tužilaštvo BiH je nakon prijave iz RS otvorilo istragu, a bivši glavni tužilac Milorad Barašin je još prije nekoliko godina bio pripremio optužnicu, ali je sve stopirano. Na toj optužnici, pored Dudakovića, nalazilo se još 21 lice. Istraga je nastavljena, a njegov nasljednik na poziciji glavnog tužioca Goran Salihović smijenio je 2014. godine tužioca Dragan Čorliju zato što četiri godine ništa nije uradio u predmetu. Do danas, međutim, optužnica nije podignuta, a može se očekivati da to bude učinjeno poslije ovih hapšenja.

Čvrsti i obimni dokazi

Direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Milorad Kojić očekuje da će vrlo brzo biti podignuta optužnica protiv Dudakovića i ostalih uhapšenih.

- Optužnica se odnosi na period od 13. septembra 1995. do 10. oktobra 1995. godine, a njome je obuhvaćeno ubistvo 256 lica, dok su u ovom periodu ukupno ubijena 763 lica, među kojima 263 civila. Ne treba zaboraviti ni ubistvo 470 srpskih vojnika koji su bili zarobljeni i nad kojima su izvršene egzekucije - rekao je Kojić.

Dodaje da je Dudaković osumnjičen za planiranje i naređivanje zločina.

- On je vršio egzekucije na deset lokacija i za to postoje dokazi i originalni video-materijali koje smo dostavili tužiocu. Operativnim radom smo došli do originalnih video-zapisa, a ne onih koji su prezentovani na "Jutjubu" koji su davali prostora za dvostruko tumačenje - istakao je Kojić i dodao da su tužiocu dostavili više od 8.000 stranica dokazne dokumentacije za 256 ubijenih lica, među kojima je najstarija žrtva imala 99, a najmlađa žrtva 32 godine.

Naglašava da je predmet toliko potkovan dokazima da ništa osim politike ne može da ga sruši.

- U ovom slučaju nije došlo do cijepanja predmeta, dok je toga bilo u drugim slučajevima. Ovo je trenutno od osnivanja pravosudnih institucija na nivou BiH najveći predmet po obimu zločina i po funkcijama koje su obavljali osumnjičeni. Neki od uhapšenih su visokopozicionirani u SDA, visokopozicionirani oficiri, pa čak nosioci odlikovanja "zlatni ljiljan" - dodao je Kojić.

Inspektor Uprave za terorizam i ratne zločine MUP-a RS Simo Tuševljak kaže da je MUP protiv Dudakovića i drugih lica podnio izvještaj o počinjenim ratnim zločinima Tužilaštvu BiH 1. septembra 2006. i dvije dopune izvještaja 2009. i 2012. godine.

- Očekujemo da će svi biti lišeni slobode i da će optužnica vrlo brzo biti podignuta i potvrđena, a ova lica dobiti zasluženu zatvorsku kaznu. Podnesena su tri puna izvještaja i šest dopuna izvještaja protiv više od 20 ljudi. Predočili smo 2.330 dokaza na više hiljada stranica - rekao je Tuševljak dodavši da su dokazi potkrijepljeni sa više zapisnika sa saslušanja svjedoka, ekshumacija, DNK nalazima i drugom dokumentacijom.

Biografija

Atif Dudaković rođen je 2. decembra 1953. u selu Orahova kod Gradiške. Završio je srednju vojnu školu u Zadru, a potom Vojnu akademiju na smjeru artiljerija.

Početak rata zatekao ga je u Zadru, nakon čega je sa JNA prešao u Knin i dobio čin kapetana i funkciju komandanta artiljerije. JNA je napustio u aprilu 1992. godine i postao komandant opštinske teritorijalne odbrane Bihaća, a zatim komandant Druge muslimansko-hrvatske pješadijske brigade. U ratu je napredovao do brigadnog, a potom i divizijskog generala, a na mjesto komandanta Petog korpusa sa sjedištem u Bihaću postavljen je 1. novembra 1993. godine. Poslije završetka rata bio je komandant zajedničke komande Vojske FBiH.

Dudaković je i u miru mnogo puta dospio u centar pažnje zbog prijetećih izjava. Pažnju javnosti je krajem maja prošle godine izazvao njegov poziv iz Konjica upućen svim Bošnjacima starijim od 17 godina da se naoružaju, poručujući da rat nije završen, već da je samo prestala pucnjava.

Babo i laburisti

Na čelu Autonomne pokrajine Zapadna Bosna, čije civile i vojnike je ubijao Peti korpus, bio je aktuelni načelnik opštine Velika Kladuša Fikret Abdić Babo. U njegovom kabinetu su rekli da odavno ne daje izjave, a komentar nismo uspjeli da dobijemo u Abdićevoj Laburističkoj stranci.

Ipak, njihov stav je jasan jer su laburisti u petak napustili sjednicu Skupštine Unsko-sanskog kantona na kojoj je usvojena deklaracija u kojoj je navedeno da hapšenja predstavljaju nastavak antibosanske politike i pokušaj izjednačavanja agresora i žrtve.

Zbrka sa brojevima

SIPA je prva saopštila da je uhapšeno 13 osoba i pretreseno 16 lokacija. Kasnije se oglasilo Tužilaštvo BiH, koje je navelo da je uhapšeno 12 osoba i da su pretresi vršeni na 17 lokacija.

1994.

Peti korpus počinio zločine nad bošnjačkim civilima u Autonomnoj pokrajini Zapadna Bosna

1995.

Peti korpus počinio zločine nad srpskim civilima u krajiškim opštinama

2006.

U javnosti se pojavili snimci koji svjedoče o zločinima i kako Atif Dudaković izdaje naređenja. Tužilaštvu BiH krivičnu prijavu podnijeli Dragan Čavić i Milorad Dodik, a MUP RS izvještaj o počinjenom krivičnom đelu

2007.

Tužilaštvo BiH donijelo naredbu o sprovođenju istrage

2009.

MUP RS podnio prvu dopunu izvještaja

2011.

Pripadnici SIPA izuzeli ratnu dokumentaciju policijskih struktura u Unsko-sanskom kantonu koja se nalazila u prostorijama bivše kasarne "Orljani" u Bihaću

2012.

MUP RS podnio drugu dopunu izvještaja

2014.

Glavni tužilac Goran Salihović smijenio tužioca Dragana Čorliju zato što četiri godine ništa nije uradio u predmetu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana