Dudaković i Nadarević se nisu izjasnili o krivici

Srna
Dudaković i Nadarević se nisu izjasnili o krivici

Sarajevo - Bivši komandant Petog korpusa takozvane Armije BiH Atif Dudaković i ratni komandant jedne od brigada Korpusa Ibrahim Nadarević, koji su uhapšeni zbog sumnje da je počinio ratni zločin, večeras se nisu izjasnili o navodima Tužilaštva protiv njih, a odbrana je zatražila dodatno vrijeme za pripremu, rekao je njihov advokat Asim Crnalić.

Crnalić je nakon dva časa u Tužilaštvu BiH, rekao novinarima da je za Dudakovića zatražen rok od 30 dana, a za Nadarevića 15 dana za izjašnjavanje.

On je rekao da će Tužilaštvo, najvjerovatnije, tražiti pritvor za uhapšene, ali da se nada da to Sud neće prihvatiti, javio je "Dnevni avaz".

Fahrija Karkin, advokat Ekrema Dedića, koji je, takođe, večeras priveden u Tužilaštvo, rekao je da se njegov klijent formalno branio ćutnjom jer nisu imali vremena da se pripreme za odbranu.

Tužilaštvo u roku od 24 časa mora donijeti odluku za koje od 13 uhapšenih će zatražiti pritvor.

Pripadnici Sipe u Tužilaštvo BiH priveli su večeras Dudakovića, Nadarevića i Dedića.

Osim njih trojice, u nadležnost Tužilaštva BiH trebalo bi da bude predato još 10 pripadnika Petog korpusa takozvane Armije BiH koji su danas uhapšeni zbog sumnje za zločin protiv čovječnosti.

Tužilaštvo BiH potvrdilo je ranije danas da su na području Unsko-sanskog kantona i nekih gradova uhapšeni Dudaković i još 11 pripadnika tog korpusa, osumnjičeni za ratne zločine tokom 1994. i 1995. godine.

Lica koja su pod istragom osumnjičena su za zločina protiv čovječnosti, a Dudaković i za ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

U saopštenju se navodi da se ratni zločini, koji su predmet istrage, odnose na stradanje više stotina žrtava, civila i zarobljenih vojnika srpske nacionalnosti sa područja zapadnokrajiških opština tokom 1995. godine, kao i ratne zločine protiv civilnog stanovništva bošnjačke nacionanosti, pripadnika Autonomne pokrajine Zapadna Bosna tokom 1994. godine.

Sprovedena akcija rezultat je dugotrajne i temeljne istrage Posebnog odjeljenja Tužilaštva BiH za ratne zločine tokom koje je saslušano više stotina svjedoka i prikupljeno nekoliko stotina dokaznih materijala, uključujući arhivske dokumente, video-snimke, kao i dokazne materijale u vezi sa ekshumacijama i identifikacijama ubijenih lica.

Tužilaštvo je potvrdilo da su hapšenje izvršili policijski službenici Agencije za istrage i zaštitu BiH, uz podršku MUP-a Unsko-sanskog i Livanjskog kantona, a prema nalogu tužioca Posebnog odjeljenja Tužilaštva BiH za ratne zločine.

U saopštenju se precizira da su uhapšeni nekadašnji komandanti i pripadnici Petog korpusa takozvane Armije BiH.

Dudaković je uhapšen jutros u Bihaću, dok su na području Ključa uhapšeni nekadašnji pripadnici Petog korpusa Ejub Koženjić i Huso Balagić, a u Sarajevu Ibrahim Nadarević, ratni komandant jedne od brigada Petog korpusa i nekadašnji federalni ministar, javili su federalni mediji.

Nadarević je aktuelni savjetnik zamjenika predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Safeta Softića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana