Dudaković i Abdić straše povratnike

Goran Maunaga
Dudaković i Abdić straše povratnike

Bosanski Petrovac - Ratni komandanti Petog korpusa i 502. brigade Armije RBiH Atif Dudaković i Hamdija Abdić Tigar, koji su osumnjičeni za ratne zločine, redovno su glavni gosti prilikom obilježavanja "dana oslobođenja" Bosanskog Petrovca, što izaziva strah kod srpskih povratnika.

Tako su, pored ostalih, i ove godine njih dvojica održali govore o "herojskom oslobađanju" Bosanskog Petrovca, a  povratnici Srbi sa strahom su iz kuća gledali kako o "oslobođenju" govore isti oni koji su naređivali i činili ratne zločine nad Srbima, ali i nad Bošnjacima pripadnicima vojske Autonomne pokrajine Zapadna Bosna.

S. B., koja je u ratu izgubila sina, kaže da ne smije da izađe na ulicu kad se obilježava taj dan - 14. septembra.

- Da je na čelu opštine neko poput Dudakovića ili Tigra, mi Srbi povratnici ne bismo imali šta da tražimo ovdje. Samo zahvaljujući načelniku olakšan nam je život u Bosanskom Petrovcu - kaže ona i dodaje da strahujući gleda ratne zastave i uniforme Armije RBiH i sluša ratne pokliče "Alahu ekber".

Povratnik R. K., koji ne smije da se predstavi punim imenom, ističe da razmišlja o ponovnom odlasku u izbjeglištvo jer, kako kaže, to poniženje i strah više ne mogu da se podnesu.

- Vratio sam se prije tri godine i ovo se stalno ponavlja, Dudaković i Tigar svake godine drže govore. To traje već 19 godina. Bilo je riječi o tome da će biti procesuirani zbog ratnih zločina, pa sam se, vjerujući u to, vratio - kaže on.

Načelnik opštine Zlatko Hujić kaže da je dobio pozivnicu od Organizacionog odbora i da je održao govor, ali da se ograđuje od odgovornosti za učešće Dudakovića i Abdića.

- Bio sam dužan da kao načelnik održim govor, kao što sam prethodni dan bio sa patrijarhom Irinejom. To je moj posao. A u svom govoru pozvao sam i Srbe i Hrvate i Bošnjake da dođu. Za mene dan oslobođenja nije to ako je na štetu nekog naroda. Neka ovo bude dan druženja, demokratije, jer ja dan oslobođenja shvatam kao oslobođenje, slobodu za sve - kaže Hujić.

Dodaje da neće da daje komentare u vezi sa Dudakovićem i Abdićem, da nije bio u BiH tokom rata i da je načelnik postao kao nezavisni kandidat.

Do izjave predsjednika Organizacionog odbora Safeta Kamarića nismo uspjeli da dođemo.

Iako protiv Dudakovića i Abdića postoje krivične prijave i neoborivi dokazi o krivici za ratne zločine, ni jedan ni drugi nikad nisu procesuirani.

Istraga protiv Dudakovića i Abdića pokrenuta je 2006. na osnovu prijave i mnoštva dokaznog materijala koje je Tužilaštvu dostavilo Ministarstvo unutrašnjih poslova RS. Dudakovića terete da je odgovoran za zločine koje su vojnici pod njegovom komandom počinili tokom operacija "Sana 95", "Sloboda-Tigar 94" i "Grmeč 94". Za zločine u ovim akcijama osumnjičen je i Abdić. Prema podacima Komisije za traženje nestalih u Srpskoj, u opštinama Bosanski Petrovac, Bihać, Bosanska Krupa, Sanski Most i Ključ ubijeno je oko 870 srpskih civila i 400 vojnika, a spaljeno više od 30 sela. Nestalo je više od 800 ljudi. Osumnjičeni su za kažnjavanje i zlostavljanje zatvorenih lica u zatvorima u vojnom magacinu kod policijske stanice u Bosanskom Petrovcu.

Glavni tužilac Tužilaštva BiH Goran Salihović smijenio je nedavno rukovodioca Posebnog odjeljenja za ratne zločine i šefa Odsjeka 2 Dragana Čorliju tvrdeći da je to zato što on do danas ništa nije uradio u predmetu "Atif Dudaković".

Šantić

Uprava policije MUP-a FBiH početkom godine podnijela je Kantonalnom tužilaštvu Unsko-sanskog kantona krivičnu prijavu protiv Hamdije Abdića kao provoosumnjičenog za ubistvo generala HVO-a Vlade Šantića koje je počinjeno još 1995. godine. U tom tužilaštvu kažu da je "istraga u toku".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana